Több mint 28 millió forint 12 szervezet számára – döntött az önkormányzat a civil szervezetek működési támogatásáról. De több más fontos kérdésről is szó esett a képviselő-testület március végi ülésén.

Kissé átalakított civil finanszírozás, kevesebb, mégis több támogatás, ez jellemzi a város idei támogatási rendszerét. 12 szervezetet támogattak az új pályázati formában, amely civil értékteremtő kezdeményezéseket segít. A teljes, 28,3 milliós keretösszeget felhasználták. Tavaly a civilek támogatására adott költségvetési összeg több mint 30 millió volt, ám ez csalóka. Idén ugyanis más módon, célzott pályázattal osztották ki a támogatásokat, ezért az idei keret terhére csak konkrét közösségfejlesztési célokra kérhettek támogatást a szervezetek. Az önkormányzat más jellegű segítségét, például az egyházak támogatását egy más keretből finanszírozhatja a testület. Ha így próbáljuk összehasonlítani, azt mondhatjuk, tavaly 26 milliót fordított a civil szervezetek hasonló támogatására a város, amíg idén valamivel több, mint 28 milliót.

 

 

Ezt a 28-at azonban nem adták könnyen a képviselők, mint Nemes Csaba kijelentette, minden szervezetnek önmérsékletet kell tanúsítania idén. Szinte minden egyesület igényéből lefaragtak, összesen ugyanis közel 40 milliós kérelem érkezett be. Az is jellemző azonban, hogy a legtöbb szervezet többet kapott idén, mint tavaly.

 

Hamvába holt élő közvetítés?

 

A JSE 12 millió forintot, a fúvós egyesület félmilliót, a polgárőr egyesület másfél milliót, a tűzoltó egyesület 1 millió négyszázezer forintot kapott. A televíziónkat is működtető Jánossomorja Kultúrájáért Közalapítvány nem egészen hatmillió forint működési támogatáshoz jutott idén a kért 11 millió helyett. Így a tervekből kimarad a kitelepítés jövő évi, jubileumi évfordulójára tervezett ki-és betelepítési emlékhely építése is. A felére csökkentett kérelem legnagyobb vesztese a képviselő-testületi ülések élő közvetítése lett – bár ez számos képviselő kampányában szerepelt. Most nem támogatta a testület azt a többletköltséget, ami a közvetítésekhez elengedhetetlen technikai fejlesztést és működtetést tette volna lehetővé. Hozzá kell tennünk, hogy az előző ciklus elején szinte ugyanígy maradt el a már akkor is felvetett élő közvetítések megoldása.

(A JTV költségvetési kérelmében egy tavaly már megítélt, de kifizetni elmulasztott egynegyed éves működési támogatási összeg is szerepelt. Ezt a volt és a jelenlegi polgármester és az alpolgármester ösztönző egyetértése mellett is hosszasra nyúló tárgyalás után pótoltak csak a képviselők, 500 ezer forintot a tartalékalap terhére megszavazva. A döntést kísérő vita azért is volt szokatlan, mert ilyen, fennakadás nélkül megítélt, késedelmes kifizetésekre a korábbi években is volt példa, tavaly például a JSE-nél.)

 

 

A MOSON-SZÉL Kulturális, Szabadidő és Sport Egyesület támogatási kérelemként több, mint 2,5 milliót kért, ám itt a testület bizottságai két javaslatot fogalmaztak meg: 1 millió, illetve 1,9 millió. A többség a kisebb összeg felé hajlott, ám Nikházi Árpád, külsős testületi tag, az egyesület vezetője megvilágította, hogy a nagyobb összeg azért szükséges, mert az idei Gödör Napok több szervezési költsége is az egyesületre hárul, és idén két darabra készülnek, a Gödör Napokon egy könnyed, zenés előadásra, illetve később, egy kőszínházi klasszikust vinnének színpadra. Ezután a testület a magasabb, 1,9 milliós támogatás mellett döntött.

A Jánossomorja Rascals Baseball Egyesület részletes költségvetési kérelmet nyújtott be a testület elé – még a gyerekmérkőzéseken kiosztandó ásványvizeket is pontosan feltüntették. 2,8 milliós kérelmükből 2,2 milliót szavazott meg a testület. A kérelemben ugyanakkor nem szerepelt az, hogy kivigyék a villamos áramot a pályára, ami a nagyobb rendezvények számára nagyon fontos lenne.

A központi iskola alapítványa – utolsóként beérkezett pályázattal – az udvar zöldítésére nyert félmillió forintot.

 

 

A testület szent tehene továbbra is a labdarúgás maradt: csak óvatosan mertek hozzányúlni a tagok. Mint az elmúlt években szinte mindig, itt időzött legtovább a testület, az összes többi voksolásnál hosszabb ideig tartó vitával. Winkler László képviselő, egyben a JSE tekeszakosztály vezetője is, a sportegyesület 15,7 milliós kérelmére adott 13,5 milliós támogatási javaslatot támogatta a másik, 12 millióssal szemben. Itt méltatták a JSE sikeres pályázatai eredményeit, melyből a sporttelep szinte teljesen megújult az elmúlt években. Winkler László szerint a hiányzó másfél millió forint fontos lehet a pályázatokhoz és az eddigi, figyelemre méltó pályázati munka elismerését is jelzi. Lőrincz György polgármester ugyanakkor felhívta a JSE mellett kiálló Winkler László figyelmét arra, hogy a JSE pályázatainak önrészét eddig mindig külön, az éves támogatástól függetlenül biztosította a város, ráadásul a pályázatot készítő egyesületi vezetőkkel kommunikatív, jó kapcsolatot ápolnak, és elismerik érdemeiket. Bella Zsolt alpolgármester is felszólalt. Kiemelte, az egyesületnél és a focicsapatnál is sokáig tevékenykedett tagként, sportbarátként is, ennek ellenére most azt kell kérdeznie a testülettől, „a sportegyesület miért édesebb gyereke az önkormányzatnak, mint az összes többi?” Utalt itt arra, hogy a többi civil szervezet is értéket teremet programjaival, közösségi eredményeivel, amit nem mindig lehet felújításban és pályázati győzelemben mérni.

 

 

A támogatás szükségességét ugyanakkor a felnőtt labdarúgók nem épp rózsás szereplése is árnyalta, nevezetesen, ha a csapat kiesik osztályából, indokolt-e a magas összeg. Végül arról döntöttek, a bajnokságban való szereplés és a költségvetési lehetőségek tekintetében nyáron visszatérhetnek a különbözet esetleges megszavazására.

A város támogatásai:

 

Jánossomorjai Sportegyesület    12.000.000,- Ft

MOSON-SZÉL Kulturális, Szabadidő és Sport Egyesület    1.900.000,- Ft

Jánossomorjai Fúvós Egyesület    500.000,- Ft

Mosonszentpéteri Iskoláért Alapítvány    300.000,- Ft

Jánossomorja Polgárőr Egyesület    1.500.000,- Ft

Jánossomorjai Kutyabarátok 2007. Egyesület    100.000,- Ft

Jánossomorja Baseball Egyesület    2.200.00,- Ft

Jánossomorja Kultúrájáért Közalapítvány    5.900.000,- Ft

Örökség Kulturális Egyesület    1.000.000,- Ft

Önkéntes Tűzoltó Egyesület Jánossomorja    1.400.000,- Ft

Jánossomorjai Független Közéleti Társaság    1.000.000,- Ft

I. Sz. Általános Iskoláért Alapítvány    500.000,- Ft

Döntöttek arról is, kisebb közösségfejlesztési célokra is pályázatot írnak ki. Itt kétmilliós keretösszegre pályázhatnak helyi szervezetek és magánszemélyek, maximálisan 100 ezer forintig. A beadási határidő április 24-e. A pályázat részleteit a város honlapján olvashatjuk. A Humánpolitikai Bizottság koordinálta pályázat az eddigi évek civil pályázatának utódja, ám most megduplázták a keretösszeget és a pályázható maximumot is.

 

Drága és szükséges ügyelet?

 

Több kisebb napirendet is tárgyaltak a 25-i ülésen. Korábban kijelentette a testület, felülvizsgálja az orvosi ügyelet működését. Ez jelenleg évi közel 30 millió forintjába kerül az önkormányzatnak, miután tavaly megemelték az erre fordítható összeget. Tették ezt akkor Dr. Mihályi Zsuzsanna képviselő, ügyeletet vezető háziorvos javaslatára, aki szerint ez szükséges ahhoz, hogy az elvárt színvonalon működtethető maradjon a város számára létfontosságú ügyelet. Ez az intézkedés azóta sokat javított az ügyelet stabilitásán, utalt erre az ülésen most Dr. Mihályi Zsuzsanna.

 

 

Az önkormányzat ugyanakkor vizsgálja, hogy színvonalcsökkenés nélkül lehet-e gazdaságosabbá tenni a rendszert. A polgármester az ülésen elmondta, eddig már több lehetőséget felmértek – ami a mosonmagyaróvári ügyelet, vagy más szolgáltatók működésébe való bepillantást jelentett – ám ezek nem kínáltak kedvező, ugyanakkor színvonalas megoldást. Végül a testület azonban úgy döntött, tovább vizsgálódik annak érdekében, hogy az orvosi ügyelet a lakosság számára megfelelő szolgáltatást nyújtson, de ne terhelje meg ennyire a városkasszát. (A doktornő hozzátette, szerinte a további vizsgálódás felesleges.)

 

Hamarosan a közösségi együttélésről

Górcső alá vették a város állattartási rendeletét, ám a munka csak elkezdődött, a következő ülésen újra tárgyalják majd a kérdést. Azt kikötötték, az állatok védelmét a jogszabályok szellemét követve határozza majd meg a város. Egyébként hamarosan több, a városi életet szabályozó önkormányzati rendelet a testület elé kerülhet, ilyen például a közösségi együttélés szabályairól alkotandó rendelet.

Elfogadták a város közbeszerzési tervét, ebben idén a központi iskola napelem-rendszerének kiépítése, és a fűtés korszerűsítése szerepel, illetve a péteri iskola felújítási munkálatainak megkezdése.

 

Önellentmondás a szórólapon

 

Több más kisebb ügy között Bella Zsolt, mint iskolaigazgató kért szót. Molnár Gábor képviselőtársához intézett kérdést: A képviselő március 15-i beszédében plágiumot követett el, tettét pedig egy kiadott szórólapban igyekezett magyarázni. Bella Zsolt hozzátette, a plágiumüggyel nem kíván foglalkozni, ám egy bekezdés felett nem mehet el szó nélkül. Molnár Gábor azt írta, hogy a helyi irodalom és történelem tanároknak kellett volna műsort készítenie 15-én, nem pedig egy profi társulatot meghívni. “A szégyen az, hogy 2 iskolánk mellett Budapestről kellett színészeket hozatni a március 15-i ünnepségre nem kevés pénzért, mert a történelem-magyar szakos tanár úr nem készített egy városi műsort.” – áll a szórólapon.

 

 

Bella Zsolt ezt visszautasította az iskola pedagógusai nevében, akik évtizedekre visszamenőleg mindig készítettek műsort, ha felkérés érkezett. Ráadásul idén pont az ünnepségek felfrissítését szem előtt tartva igyekezett a szervező Humánpolitikai Bizottság meghívni képzett előadókat a színvonalas műsor érdekében, ám ez nem jelenti azt, hogy ezentúl mellőznék a helyi előadókat. Erről egyébként hónapokkal korábban a Humánpolitikai Bizottság elnöke, Nemes Csaba is beszélt egy testületi ülésen. Utalt akkor arra, a profi műsoroknak ugyanúgy helye van a város ünnepségein, a közönség érdekében, mint a helyieknek, egymás kiegészítve.

Bella Zsolt az ülésen hangsúlyozta, a profi előadók felkérését erre a műsorra képviselőként maga Molnár Gábor is megszavazta, egyetértett vele, így finoman szólva is érdekes, hogy most ez ellen emel kemény hangú kifogást. A megszólított érdemben nem válaszolt. Az ülésen Lipovits Máté képviselő hozzátette, a Humánpolitikai Bizottság ülésén is előkerült a plágiumügy. A JTV-vel közölte, itt a tagok a képviselő elmarasztalásaként a városhoz méltatlannak találták a történteket.

 

 

Elismerés egy támogatónak

 

Ünnepi pillanatokra is sor került az ülésen. Fekete Csaba a Baseball Egyesület vezetője köszönetét és elismerését fejezte ki a leköszönt polgármesternek, amiért 20 éves vezetése során támogatta a csapatot az önkormányzat. Ebben tevékeny része volt Dr. Kurunczi Károlynak, amiért hálából egy emlékplakettet adott át az elnök. Fekete Csaba kiemelte, az évek alatt erős utánpótlás-nevelést épített ki az egyesület, kétszer elnyerte a Baseball Magyar Kupát, minden korosztálya érmekkel fejezett be több bajnokságot, sikerrel szerepelt a nemzetközi porondon, összességében mára az ország egyik legerősebb baseball csapatává vált a Rascals. Ezért köszönik a segítséget Dr. Kurunczi Károlynak és a vezetése alatt működő korábbi képviselő-testület minden tagjának.

 

 

A támogatói díjat minden évben kiosztja a Rascals, e kitüntetést is decemberben, az évzáró ünnepségen adták volna át, ám akkor a díjazott nem tudott megjelenni az ünnepségen, így most a testületi ülésen talált erre alkalmat az egyesület.

 

 

 

 

 

 

 

JTV – Hauptmann Tamás

-hirdetés- -hirdetés-