Barna kukákat és komposztáló edényeket oszt az önkormányzat. Megváltozott ugyanis a zöldhulladék-gyűjtés rendszere Jánossomorján: Eddig a város maga szedte össze a porták elé kitett növényi szemetet, ami közel 10 millió forintba került éves szinten. Mostantól környezetbarátabban és ingyenesen szállítják el a zöld hulladékot.

Az elmúlt években a város szállította el a zöld hulladékot a porták elől. Saját költségen, saját munkaerejét használva. A növényi szemét lerakásáért borsos árat fizettünk, közel 8,5 millió forintot évente. A szállítás és az összeszedés még további kétmillió forintba és közel 1400 munkaórába került. Mostantól az önkormányzat dolgozóinak heti egy-két nap munkája is más területeken jelenhet meg, és a háztartásokra lebontva közel 6500 forintnyi közpénzt is megtakarítjuk: változtat ugyanis a rendszeren az önkormányzat és a Kisalföldi Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft.

 

 

Március 16-tól barna kukákba és komposztáló edényekbe gyűjthetjük a kerti és háztartási, tisztán növényi eredetű hulladékot. Ezeket jövő héttől az önkormányzat osztja ki, ahogy tavaly tette a kék kukákkal. (Házhoz szállítást a 71 tagtelepülés közül elenyészően kevesen végeznek.) De a városházán is átvehetik az edényeket a lakosok. Akit nem találnak otthon, vagy aki korábban szeretne hozzájutni azokhoz, az személyesen is átveheti az edényeket a városházán, Máró Antal településgondnoknál: Szerdán: 13 – 16 óra között, illetve csütörtökön: 8 – 12 óra között. (Tel.: 06-96-565-240) Ezekért nem kell fizetni, és az elszállítás is ingyenes. A tavasz elején havi egyszer, később többször ürítik a barna kukákat.

 

 

A növényi szemét a jánossomorjai hulladékkezelő központba kerül, ahová most 71 tagtelepülésről érkeznek a kukásautók. A szemét javát itt szétválogatják több fajtára, az újrahasznosítás érdekében. A növényekre azonban más sors vár egyelőre, a zöld hulladékot komposztálják, majd takaróanyagként a hulladékdombra kerül. Később elképzelhető, hogy eladásra is termelhetnek jó minőségű humuszt az itt komposztált anyagokból.

 

A komposztáló edények fontos elemei a rendszernek, hiszen a legkörnyezetbarátabb és hasznosabb, ha magunk készítünk otthon humuszt a növényi hulladékból a komposztálóedényekben.

Akinek még így is sok zöld hulladéka keletkezik, lebomló zsákokban a barna kukák mellé rakhatja, amit szintén a depóniába szállítanak. De Jánossomorján helyi rendelet alapján, a szabályok betartásával el is égethetjük kerti zöld hulladékainkat, február 15. és április 30 között, illetve október 1. és november 30 között, 9-18 órás intervallumban. Bár az országos hulladékgazdálkodási és tűzvédelmi szabályok megtiltják az égetést, kivételt szabnak, ha a település másként rendelkezik. Jánossomorján pedig másként szólnak a szabályok.

A jogszabályi közeg január 1-től kötelező jelleggel előírja a háztól való szelektív gyűjtést, amely Jánossomorján közel egy éve működik már, csupán a növényi hulladék elszállítását eddig magára vállalta az önkormányzat. A szolgáltató tapasztalatai a kék edényes gyűjtéssel kapcsolatban egészen jók, hiszen a korábbi évekhez képest emelkedett a begyűjtött szelektív frakciók mennyisége, ráadásul Jánossomorja a kiosztott és használt kék kukák száma terén is élmezőnyben van. Az edényekbe azonban az üveg – mivel a hulladékokat kézzel kell válogatni – baleset-megelőzési okokból nem kerülhet bele, ezek elhelyezésére továbbra is a hulladékgyűjtő szigeteken kerülhet sor.

A város szeretne hulladéknaptárt készíttetni a szolgáltatóval, hogy a város lakói pontosan értesülhessenek a különböző frakciók begyűjtéséről.

A gazdaságosabb és környezetbarátabb hulladékkezelés változásának következő állomása a tavaszi és őszi lomtalanítás lesz, ennek tervén már dolgozik az önkormányzat. A változás nem titkolt célja az is, hogy elejét vegyük a lomtalanítások napjaiban kialakuló lomis, gyűjtögető áradatnak, és az ezek mellékvízen gyakran megjelenő közbiztonsági problémáknak.

 

 

Hauptmann Tamás

-hirdetés- -hirdetés-