Idén korán beköszöntött a hamvazószerda, elkezdődött a húsvétig tartó böjt. A múlt hét első napjaiban azért még kedvünkre kifarsangolhattuk magunkat: maskarába bújtak a helyi német ajkúak, farsangi koncertet adtak az óvónők, a zenebölcsisek pedig sok családtaggal mulattak együtt.

 

Fotógaléria a képre kattintva

A közel hatvanfős Zenebölcsiben múlt hétfőn 25 gyerek öltözött jelmezbe, anyukákkal, apukákkal, sőt nagyszülőkkel együtt, akiket mindig szívesen várnak a heti foglalkozásokra, vagy a szülök által kezdeményezett nagyobb, közös rendezvényekre, mint amilyen a farsang is. Ez nagyon fontos a kötelékek megerősítésében, mondja Iván-Varga Veronika vezető. A nagyszülők is örülnek a zenebölcsi kínálta közös élménynek. A mindenkit váró heti egy zenebölcsi célja a gyerek és a szülő kötelékének erősítése és a kicsik zenei, ritmikai és közösségi fejlesztése. De ez az elkopóban lévő ének és mondóka-tanulásra is jó tér.

 

Ovis koncert

 

Hétfőn az óvodák is elzavarták a telet farsang farkán. Az óvónők kórusa idén is szórakoztató koncerttel kedveskedett a gyerekeknek. Mesezenék, népdalok, megzenésített gyermekversek is elhangzottak az óvónőktől, akik mind-mind egy-egy szereplő maskaráját öltötték magukra. A gyerekek szintén jelmezekbe öltözve ünnepelték farsang utolsó napjait.

 

Német farsang

 

A német nemzetiségi önkormányzat keddi batyus farsangi estjén a helyi német ajkú családok jelmezbe öltözve, vidám beszélgetésekkel búcsúztak a báli szezontól. Wally János, a nemzetiségi önkormányzat elnöke köszöntötte a szép számú társaságot, akik mind valami családi finomsággal érkeztek a művelődési házba.

 

Hamvazószerda

 

A hamvazószerdai esti misén Szentpéteren azonban elkezdődött a húsvét előtti 40 napos böjt. Az előző barkaégetés hamvaiból a pap keresztet rajzol a hívek homlokára. Ez a halandóságot is jelképezi, de azt is, hogy eljött az ideje annak, hogy a lelkünkkel törődjünk. Az egyház mára enyhített a régi, szigorú böjti regulán. Hamvazószerdán és nagypénteken szigorú böjtöt ír elő, meg a többi pénteken arra kéri 14 évnél idősebb, egészséges híveit, ne fogyasszanak húst. De a böjt lényege nem a szabály, hanem a lemondás, a káros szenvedélyeinkkel való szembenézés, az önmagunkba tekintés, mondja Kótai László atya, aki örül annak, hogy sokan vannak Jánossomorján, akik komolyan veszik a böjt lényeget, a lélek megerősítését.

JTV

-hirdetés- -hirdetés-