Délelőtt egy időre ki kellett zárni a víztornyot Jánossomorja vízellátásából, mert elfagyott egy hegesztés a torony aknájában. Az Aqua Kft. helyi munkatársai gyorsan kijavították a problémát. A gondot a lakosság nem nagyon érezhette, kisebb nyomásingadozások fordulhattak csak elő. A fagyok miatt a rosszul szigetelt vízórákra is figyelni kell!

A jelentések által ígért heves szél elmaradt az éjjel, ennek köszönhetően csak mínusz hét fokig süllyedt a hőmérséklet. Ez azonban éppen elég volt arra, hogy gondokat okozzon. Szilveszter kora reggelre a víztorony tövében lévő aknában egy hegesztés eltörött, valószínűleg a hideg miatt.


Ebből a jánossomorjai fogyasztók nem vettek észre szinte semmit, kisebb nyomásingadozás fordulhatott csak elő, 36 helyett csak 32 magasságból indulhatott a víz. Az Aqua munkatársai ugyanis kizárták a víztornyot a rendszerből. Ilyenkor a feketeerdei vízbázis felől a gravitáció segítségével érkező víz elég a működéshez, és szivattyúkkal is meg tudták volna emelni a nyomást.

A nagy mennyiségű torony aljába folyt vizet kiszivattyúzták. A csőrepedés még akkor okozott volna gondot, ha nem a város szélén, hanem utcáktól jobban övezve áll a víztorony, akkor ugyanis a házak felé talált volna utat magának a víz.

A hozzánk érkező víz gravitálva megy a toronyba, onnan pedig le a város vízrendszerébe, biztossá téve a megfelelő vízellátást. Így nem kell energiát használni arra, hogy a megfelelő nyomással jusson a fogyasztókhoz a feketeerdei vízbázis kiváló minőségű vize. Ez a hiba és a gyors, szakszerű javítás azonban jó próbája volt a feketeerdei vízbázison alapuló rendszernek. A tornyot 11 óra után kötött vissza a rendszerbe.

Csőtörés-veszély

Ez a gond is figyelmeztet arra, hogy a házaknál is adódhatnak bajok a rosszul, vagy nem védett vízóráknál, aknáknál. Ezért a cég felhívja a figyelmet, hogy még nem késő kijavítani a mulasztásokat. A legjobb szigetelő a levegő, így az aknában lévő vízórát nem szabad rongyokkal körbetekerni, mert az csak lehűti a csövet. Sokkal fontosabb, hogy az aknafedelet zárjuk le légmentesen, nylonokkal például. Veszélyes lehet még, ha a föld feletti kerti csap csöve levezeti a hideget az aknába, ez is okozott már gondot sok helyen. Itt a cső szigetelésére kell gondot fordítanunk.

 

 

 

JTV

-hirdetés- -hirdetés-