A baráti, családi körben töltött, közös karácsonyozás sok helyi idős számára csak vágyálom. Az Idősek Klubja és a helyi nyugdíjasklub saját kis ünnepségen próbálta minden idős számára meghitté tenni az ünnepet. Sok egyedül élő, rászoruló idős számára a házi segítségnyújtás karácsonykor is fontos lehet, mégis kevesen veszik igénybe.

A boldog időskorról mutatott jó példát ismét a helyi nyugdíjasklub. Szerdai karácsonyi ünnepségükön énekekkel, versekkel tették meghitté a karácsonyvárást, és kis ajándékokat is készítettek minden klubtagnak.

A klub számára fontos, hogy közösen is megünnepeljék az évfordulókat, névnapokat, együtt gyászoljanak, együtt örüljenek, ez ugyanis sokat segít az idősek mindennapjaiban.

A klubot Lőrincz György polgármester is köszöntötte, aki rendszeresen részt vesz a klub rendezvényein. Reméli, hogy sok helyi idős, aki távol marad a klubtól, hamarosan belátja, hogy érdemes ide járni.

 

Titkos segítségre szorulók

 

Az idősek számára nemcsak a nyugdíjas klub, hanem az idősek klubja is tartogatott karácsonyi ünnepséget. A tagokat a zeneiskola diákjai és tanária kis koncerttel köszöntötték, cserébe finom süteményeket kaptak.

Az Idősek Klubja a kistérségi társulás Egyesített Szociális Intézményének része, amely a térségben foglalkozik fogyatékosokkal, szociálisan rászorulókkal, hajléktalanokkal és az időskor gondjaiban is segítséget nyújt. Utóbbival a szervezeten belül főként az Alapszolgáltatási Centrum törődik. Étkeztetés, házi segítségnyújtás, jelzőrendszeres segítség, és az idősek klubja várja 27 környékbeli település időseit. A jánossomorjai klubban két fő dolgozik, a mindennapi feladatok mellett a házi segítségnyújtás is működik, de csak kevesen veszik idénybe.

Nyolc tag jár a klubba, és 13-an kérik, hogy az étkezésben, tisztálkodásban, ház körüli teendőkben vagy akár a bevásárlásban, gyógyszeríratásban segítse őt a szolgálat. Legalább húsz helyi olyan idősről tudnak, aki rászorulna a segítségre, de nem akar jelentkezni, jórészt makacsságból, büszkeségből. Pedig e támaszra vagyontól, kortól, családtól függetlenül sokan rászorulnak. Sokukat még a szakemberek sem ismerik, ezért is lenne fontos a lakosság segítsége.  Nagyné Doviczin Mónika a jánossomorjai Idősek Klubja vezetője ezért arra kér mindenkit, ha környezetében rászoruló idősről tud, szóljon a szakembereknek.

A klubban sok vizsgálatot is el tudnak végezni, de a közösség is fontos. Zimmerer Károlyné, a centrum vezetője örömmel tekintette meg a gyerekek műsorát. Kiemelte, Mosonmagyaróváron két klub működik, 110 százalékos kihasználtsággal, míg Jánossomorján alig járnak ide. Pedig a szociális alapon működő, olcsó szolgáltatások, a törődés mellett a közösség is nagyon fontos a sokszor magányos időseknek.

A klub jövőre az önkormányzattal együttműködve szeretne többeket a klubba invitálni, fontos lenne például az ide szállítás, akár Hanságligetről is.

JTV

-hirdetés- -hirdetés-