Az advent neve a latin Adventus Domini, vagyis az úr eljövetele kifejezésből származik. A karácsony előtti hetekben a helyi templomokban is Jézus eljövetelére készülnek csendesen a hívek. A templomtereken pedig évek óta vidáman gyűlnek össze az emberek közös várakozásra. Kolbász, forralt bor és tea várta az embereket a szentpéteri templomnál szombaton. De még a karácsonyi süteményeket is beszerezhették itt. A portékák megvásárlásával az iskolákat és az óvodákat is segíthették.

Az idei második adventi forgatagra szép számban gyűltek össze a barátok, ismerősök a szentpéteri templomtéren. Az ünnepi hangulatról a Boloct Színtársulat adventi összeállítása és Katona Dóra szavalata gondoskodott, de az óvó nénikből álló Aranykapu Daloskör is karácsonyi műsorral készült erre az alkalomra. A szentpéteri óvodások a lucázás hagyományát elevenítették fel. A társaskör egyesület minden évben ilyenkor szervez egy-egy forgatagot Pusztasomorján és Szentpéteren, hogy a karácsonyvárást és az adventi gyertyagyújtást egy kicsit közösségi élménnyé is tegye.

Fotók a képre kattintva!
A templomokban ilyenkor csendesen készítik fel a szívüket a hívő emberek Jézus eljövetelére, a miséken is a megváltó születésére való várakozás, és a bűnbánat kerül előtérbe. A lélek megtisztítása a fő feladatunk ilyenkor, hogy igazán teljesen tudjunk karácsonyozni – mondta Kótai László atya.

A megtisztulás érdekében régen adventkor is böjtöltek az emberek. Ezt mára már ugyan eltörölték, de a zajos mulatságokat ma is kerüli az egyház a készülődés időszakában, és az ünnepléssel megvárja december 24-ét.

 

 

 

 

JTV

-hirdetés- -hirdetés-