Ha most érne véget az év, 188 millió forint többlettel zárna a város költségvetése, és a hátralévő gazdasági negyedév is bíztató. De másról is tárgyalt most a testület: Megduplázták az orvosi ügyelet órabéreit, közbiztonságot erősítő bizottságot alakítottak.

A hétfői ülésen elsőként a háromnegyed éves költségvetést tárgyalták a képviselők. A jó hírek közé tartozik, hogy az iparűzési adó közel 60 millióval már most több az éves várt összegnél – tavaly 410 millió forint volt, idén szeptemberig pedig megközelítőleg 470 millió folyt be, ami már a háromnegyed éves etapnál magasabb, mint a tavalyi összeg.

Ráadásul a december 20-i, következő adófeltöltésnél is be szokott folyni egy 30-40 milliós összeg, amire idén is jó esély mutatkozik. A bevételi oldal összességében is kedvezőbben alakult a vártnál, 1.307 millió forint a főösszeg, amiben a 196 millió forintos tavalyi tartalék is szerepel. (A 2014-re az év elején várt összeg 1 milliárd 209 millió forint volt.) Jelenleg a kiadási és bevételi egyenleg 188 milliós többletet mutat.

Az építményadó is közel tízmilliós többlettel zárt: a Dr. Oetker bővítése 3 milliós emelkedést hozott, illetve egy korábbi adós is fizetett, szintén 3 milliós tartozást kiegyenlítve. (!)

 

Adóerő-képesség, 38 millió mínusz

 

Az önkormányzatok gazdálkodásának egyik meghatározó eleme az iparűzési adóerő-képesség. Ez megmutatja, hogy egy főre jutóan mennyi adó folyik be az önkormányzathoz, az állam pedig ez alapján dönti el, mennyi pénzzel járul hozzá a működéshez. Vagyis a gazdagabb település mélyebben nyúl a zsebébe.

 

Ez az új rendelkezések szerint ráadásul 2015-ben az eddigi 50-ről 55 százalékra módosul. Mivel emelkedett az iparűzési adó is, úgy néz ki, emelkedik a befizetni valónk is. Eddig nyolc milliót nem kaptunk meg a normatívából az adóerő-képesség miatt, ez 2015-ben akár 38 millióra is növekedhet.

 

Somorjai tornaterem

 

Kisebb értetlenséggel szembesült több képviselő azzal, hogy az önkormányzat által most felújítandó pusztasomorjai volt tornaterem épületének átalakítása jóval nagyobb ütemben halad, mint ahogy arra nyáron számítottak. 4 millió helyett már 8,9 millió forintot költöttek az épületre, megújult a tető és a villanyhálózat is, amit eleinte csak jövő évre jósoltak a munkát végzők. Mint ismert, az önkormányzat és az Örökség Kulturális Egyesület együttműködése új funkciót ad az üres, és eladni sem tudott épületnek – közösségi ház lesz, ami tehermentesíti a zsúfolt művelődési házat, helyet adhat csoportoknak. Nyár óta többek között átalakították az udvart, lebontva a fölösleges melléképületeket; szikkasztót alakítottak ki és elkezdték az udvar rendezésér; kijavították az omlásveszélyes részeket; szabadtéri színpadként is funkcionáló teraszt építettek; átalakították, ésszerűsítették és ki is cserélték a nyílászárókat; összenyitották a két épületrészt és vizesblokkot alakítottak ki; megújították a villanyhálózatot és a világítást; elkezdték a pince rendezését és felújították a tetőt.

 

 

Nemes Csaba és Luka János képviselők, az ott folyó munka elismerése mellett kiemelték, hogy szomorú, hogy a többletköltségekről nem tudott és nem döntött az önkormányzat. (Igaz, több képviselő sem rejtette véka alá, tájékozatlan a pusztasomorján folyó munkákról.) Minderre válaszul Dr. Kurunczi Károly akkori polgármester elmondta, a felújítás olyan gyors ütemben haladhatott, ami még idén jó esélyt adott további fontos munkák elvégzésre, így ő maga döntött arról, hogy további összegeket fordítsanak az épületre, a tartalék terhére. Tette ezt azért is, mert 3 millió forint erejéig erről határozhat a polgármester, igaz, még így is 1,9 millióval többet használtak fel. Ezt azzal indokolta, hogy a választások előtti utolsó testületi ülés után került erre sor, így erről nem volt alkalma tájékoztatni a testületet. Egyben a tagok megértését is kérte, hiszen gyorsan kellett határoznia egy fontos, közösségi cél érdekében. Utalt arra is, hogy a heves esők megrongálták a tetőt, így cselekedni kellett.

Ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy a felújításban oroszlánrészt vállalt az Örökség Kulturális Egyesület. A tagok sok munkát, átalakítást, tereprendezést maguk végeztek el, versenyeztették az árajánlatokat, és így összefogva jelentős összegeket takarítottak meg a városnak. Az ülésen a felújítás részletes költségeit is bemutatták a testületi tagoknak.

 

Városüzemeltető

 

A tervek között szereplő városüzemeltető cég témáját is körüljárták a képviselők. Az elképzelések még nem kristályosodtak ki, az biztos, hogy a mostaninál hatékonyabb rendszert képzel el a polgármester. Meg kell vizsgálni a költségoldalát és a hatékonyságát is, szempont lehet az ÁFA-visszaigénylés esetleges lehetősége, de a gazdaságosabb, célzottabb, szakmaibb működtetés a legfontosabb – mondta el Lőrincz György polgármester a JTV-nek. A jövő évben meg kell születnie a megfelelő megoldásnak, hogy 2016-tól már így működhessen a rendszer.

 

Adóügyek – most nem emeltek

 

A testület hétfőn ült össze, azért, mert a törvény szerint ez volt az utolsó nap, amikor még dönthetett az adóemelésről az önkormányzat. Év közben ugyanis határozhat adócsökkentésről és adóelengedésről, de adóemelésről nem. A polgármester határozott szándéka volt, hogy nem változtatnak a helyi adókon, amivel minden képviselő egyöntetűen egyetértett. Lipovits Máté azt hangsúlyozta: az elmúlt időszakban országosan 30 százalékkal nőttek az adóterhek, ezért is fontos, hogy az önkormányzat ne terhelje tovább a lakosságot.

A testület hosszan tárgyalta annak a lehetőségét, hogy az adónemek közötti átcsoportosítással el lehet-e érni azt, hogy a lakókat, vállalkozókat érintő adóterhek ne emelkedjenek összességében, de a normatíva-elvonás se növekedjen. Vagyis az ezt eredményező iparűzési adó esetleg csökkenjen, míg egy másik hasonló arányban növekedjen. Ennek lehetőségeit megvizsgálja a város, hogy 2016-ig felelős döntést hozhasson.

 

Megoldás a feketéző házkiadók ellen?

 

Az önkormányzat a választási kampányban is felmerült migrációs problémák megoldása érdekében azt is vizsgálta, hogy hogy lehetne elejét venni annak, hogy több helyi lakos sokszor áldatlan állapotú ingatlanokat adjon ki. Luka János szerint fel kell mérni, hogy a vállalkozókra vonatkozó építményadó-kötelezettség alól ki bújik ki. Vannak-e olyanok, akik elvben lakáscélra működtetett ingatlanokat kiadnak, és ezt nem jelentik be – ez ugyanis megtévesztés lehet.

Felmerült az idegenforgalmi adók kérdése is – a vendégéjszakák után ugyanis adózni kell. A kommunális adó lehetne a másik pillér, mert akire nem vonatkozik az idegenforgalmi, arra vonatkozik a kommunális adó. A probléma megfékezésére alkalmas rendszert kell kidolgozni – értettek egyet a tagok. Ezt legkorábban 2016 januárjában lehet bevezetni, akkor emelhet ugyanis legközelebb adót a város. Luka szerint fontos feladat jövőre, hogy ennek lehetőségét megvizsgálják, és az igazságosabb adózás felé induljunk el.

 

Igazgatói poszt

 

A tagok döntöttek a művelődési ház igazgatói pályázatának kiírásáról is, a kritériumokat az előző alapján határozták meg. Mint ismert, 2012-ben Lőrincz György nyerte el a posztot, 2017-ig. Most ismét szakirányú felsőfokú iskolai végzettség, 5 év szakmai gyakorlat, közművelődési intézményvezető tanfolyam elvégzésének igazolása, kiemelkedő közművelődési tevékenység végzése a feltétel. Az állás betöltésének időpontja: 2015. február 1., a megbízás 2020. január 31. napjáig, 5 évre szól. A pályázat benyújtásának határideje: 2015. január 15., elbírálásának határideje pedig: 2015. január 31.

 

A közbiztonságért

 

Lipovits Máté javaslata alapján új – eseti, tehát zárt határideig működő – bizottságot is felállított Jánossomorja, melynek döntés-előkészítő, javaslattevő szerepet szánnak a közbiztonságot érintő kérdésekben.

A képviselő javaslata szerint: „Hozzunk létre egy eseti (ideiglenes) bizottságot, amely kimondottan a város közbiztonságának romlását hivatott megakadályozni, a beilleszkedést elősegítő lehetőségeket igyekezne kihasználni (akár pályázatok segítségével), folyamatosan kapcsolatot tartana a jelzőrendszer tagjaival, a település eddig megszokott rendjére ügyelne. Közvetett és közvetlen tényezőket vizsgálva készítene rendelettervezeteket, határozati javaslatokat (…), amely egyfelől a megelőzésre, másfelől pedig a szankcionálásra is hangsúlyt fektetne.”

A testület ezt megszavazta. A bizottság elnöke Lipovits Máté lett, tagjai Nemes Csaba és Dr. Mihályi Zsuzsanna, külsős tag Németh László, a polgárőrség vezetője. A bizottság felkérte a rendőrség helyi őrsének vezetőjét is a részvételre – de mint politikamentes, hivatásos szerv tagja, ez nem lehetséges.

 

 

Luka János felháborodottságának is hangot adott az ülésen, mert a Kisalföld című lap korábban (a cikk címében múlt időbe téve a jövő időt) tévesen közölte, hogy Jánossomorján migrációs bizottság állt fel, holott ez még akkor csak egy javaslat volt. Ezzel szerinte megtévesztette az olvasókat és rossz színben tüntette fel az önkormányzatot. Egyrészt, mert akkor még a döntés nem született meg, másrészt, mert nem a migráció folyamata ellen, hanem annak törvénytelen, káros, igazságtalan hozadéka ellen kell fellépni az egész határ menti térségben.

 

Bursa Hungarica

 

Ismét odaítélték a Bursa Hungarica felsőoktatási ösztöndíjakat. Összesen 42 pályázó adott be kérelmet, és most is, mint minden évben, mindenkit javasolt a bizottság. Újra 5000 forintot ítéltek oda, ez az az összeghatár, ameddig az állam megduplázza az ösztöndíjat.

A Szociális és Egészségügyi Bizottság elnöke, Winkler László azonban ismét kesergett azon, hogy a szociális alapon kiosztandó támogatásra sok olyan család is pályázik, akik nyilvánvalóan kevesebb bevételt, rosszabb anyagi helyzetet vallanak be, mint ami sejthető vagy épp köztudott. A döntést, mint minden évben, az motiválta, hogy mindegyik helyi fiatalt egyformán segítsék, így most sem tettek különbséget a pályázatok között – mondta az elnök.

Az önkormányzat szeretné, ha ezzel is Jánossomorjához kötné érzelmileg a diákokat. Több képviselő azonban olyasmit vár el ettől a pályázattól, ami nem része az országos támogatási pályázatnak. Többen szeretnék, ha feltételeket lehetne szabni az ösztöndíjnak, mint például a helyben maradás, munkavállalás, aktív közéleti tevékenység.

 

 

Jellemzően évek óta felmerül ez a testületi döntésnél, pedig ez szociális alapon ítélhető támogatás. A fiatalok helyben tartására, a helyben maradás elvárására egy saját ösztöndíjrendszer kínálna lehetőséget – mint arról már többször beszámoltunk. Ilyen például a Jánossomorja Hazavár program, ami rég a tervek között porosodik. Az sem túl nyilvánvaló, miért kesereg némely pályázat valótlan adatain a bizottság, ha egyöntetűen mindenkit ugyanolyan támogatásban részesít évek óta, és nem súlyozza a támogatási összegeket, vagy nem támogatja magasabb összeggel a jobban rászorulókat – holott erre lehetősége nyílik, sőt jópár éve még képviselői javaslat is volt e súlyozás.

 

Bagoly-veréb

 

Döntöttek arról is, hogy ezentúl az önkormányzati ünnepségeken részt vehetnek politikai pártok is – azok szabályait és elveit betartva, a tiszteletteljes emlékezés elve mentén. Nemes Csaba képviselő elmondta, csak politikai megnyilvánulásoktól mentesen tudja ezt támogatni, úgy, ha nem jelenik meg a pártpolitika a mondanivalóban. Ettől sokan óvták is az önkormányzatot az ülésen.

A pártok részvételéről vagy tiltásáról több véleményt is hangoztató vita alakult ki – a téma iróniáját ugyanakkor az adta, hogy a magukat a képviselőket épp az előző ülésen kérte a polgármester, hogy aktívabban vegyenek részt a városi ünnepségeken. Az októberi megemlékezéseken például összességében ketten jelentek meg, de az előző testületnél is hasonló arányokat tapasztalhatott a lakosság.

 

Aquarius

 

Az Aqua Kft. felügyelő bizottságába a szigetközi települések és a Mosoni-sík települései delegáltak egy-egy tagot, utóbbi Jánossomorja polgármestere lett.

 

Rien ne va plus – Duplázott orvosi órabér

 

A testület megemelte az orvosi ügyeleti dolgozók bérét, nem is akárhogy, egyből a duplájára. Az orvos bére 1500 forintról 3000-re, az asszisztencia bére 700-ról 1500 forintra emelkedett. Ez összesen 12 milliós többletkiadást jelent az önkormányzatnak. A rendszer most 18 millióba került a városnak,ebből 5 millió az OEP támogatás. Dr. Mihályi Zsuzsanna képviselő, egyben az ügyeletet szervező orvos és a javaslat benyújtója elmondta, 10 éve működik a szolgálat, akkor ez jó órabér volt, de most már nem az. Szerinte elfogytak az orvos kollégák, és ezt csak úgy lehetne megváltoztatni, ha magasabb órabéreket adnánk. Az ügyeletek döntő többségét, mint a képviselő elmondta, maga kényszerül vállalni. – „Nem akarok álszent lenni, magamnak is kérem [az emelést], de másképpen nem látok esélyt arra, hogy bevonjunk más orvosokat!”- mondta.

A pénzügyi bizottság a nővéreknek 400, az orvosoknak 500 forintos béremelést javasolt most, és utána fokozott növelést, egy felülvizsgálat eredménye szerint – ám ezt nem támogatta a többség. Az asszisztencia jelenleg a háziorvosok üzleti társaságán keresztül át kap fizetést, Luka János felvetette, hogy ha az önkormányzat maga alkalmazná az asszisztenseket, talán azzal is csökkenthetné a költséget.

Meg kell említeni a szavazás körülményeit is – A testület hosszas tanácstalanság után jutott dűlőre a szavazás módjáról: Dr. Mihályi Zsuzsanna érintettsége miatt nem kívánt szavazni a kérdésben, Molnár Gábor pedig rosszul értelmezte a feltett kérdést, így többször is neki kellett futni a szavazásnak. Lőrincz György polgármester tartózkodott a voksolásnál, mondván, egy ekkora összegű emelésről való döntéssel meg kellene várni a jövő év eleji költségvetés körvonalazódását.

 

 

Jánossomorján az ábra szerint legalább 15 percet kell várni a mentőre. – A képre és e linkre kattintva bővebben tájékozódhat.

A város egészségügyi helyzete ugyanakkor nem túl rózsás, az ügyeletre nagy szükség van. A megyében két nagyobb település van, ahova 15 percen túl ér ki a mentő, ebből a legnagyobb Jánossomorja. Erre nemrég egy felmérés is bizonyítékul szolgált. Jánossomorja orvosi ellátásában ezért létfontosságú az orvosi ügyelet, ami hétvégén és hétköznap esténként is üzemel. A vidéki ügyelet Mosonmagyaróvárról ugyancsak 15 perc kiérkezési időkkel dolgozna, ráadásul nem is biztos, hogy működtethető lenne, tekintve az 5 milliós állami juttatást. Luka ezért kérte, hogy komplexen, az egész egészségügyi kérdést vegyék napirendre a testületi ülésen hamarosan, betegszállítással, nyugdíjas otthonnal együtt.

 

 

Hauptmann Tamás

-hirdetés- -hirdetés-