A város adventi koszorújának első gyertyáját a művelődési házban gyújtották meg vasárnap délután, ahol gyerekeket és felnőtteket is programok vártak. De erre a hétvégére a közterületek is a meghitt várakozást segítő díszbe öltöztek.

Szülők és gyerekek nem csak otthon, a művelődési házban is közösen készülhettek a karácsonyra.  Borsodiné Fazekas Nikoletta elmondta, hogy ahogy egyre nagyobbak lesznek a gyerekek, úgy egyre nagyobb öröm közösen készülni a karácsonyra, nem csak otthon, közösségben is.


Agyagból karácsonyi díszeket és ajándékokat is készíthettek a gyerekek Glázer-Kozma Edit irányításával. Képkeretek, asztali díszek, sőt karácsonyfára akasztható agyagállatkák is születtek. Akik elfáradtak a kézművesedésben, azok a Szemfüles drámaműhely Fekete Annamária erdélyi meséit, furfangos góbétörténeteket hallgathattak meg a kalotaszegi cifra vendégszoba kiállításának bútorai között.

 

A felnőtteknek is tartogatott érdekességet a délután. Lanczendorfer Zsuzsanna néprajzkutató a régi idők adventjéről és karácsonyáról is mesélt. Elmondta, a mostani külsőségek mögött régebben sokkal jobban megélték az emberek a várakozást és a karácsonyt is. Különleges karácsonyi szokásokról és ételekről is mesélt, elmondta, hogy régen annyi felé vágtak egy almát, ahányan voltak a családban, mert abban hittek, hogy ez jobban összetartja őket. A karácsonyi vacsoránál pedig azoknak is terítettek, akik abban az évben haltak meg, a nekik szánt ételt pedig később a koldusoknak adták, hiszen akkoriban jobban gondoskodtak egymásról az emberek.


A rendezvény alatt az Aranykapu Óvoda Gyermekeiért alapítvány tartott jótékonysági gyűjtést, ahol a szülők és a gyerekek által készített díszeket vásárolhatták meg.

Az adventi időszak kezdetét a városban nemrég kigyulladt karácsonyi fények is jelzik. Vasárnap estétől már a Millenniumi park melletti betlehem is a sétálókat köszönti.

Advent a várakozást jelenti, az egyház Jézus eljövetelére készít fel, a világi ünnep ajándékozása pedig a szeretetet testesíti meg. Kótai László atya a vasárnapi misék prédikációiban arra hívta fel a figyelmet, hogy az adventet, azaz Jézus eljövetelét a keresztény ember visszafogottan, csendesen, bensőségesen éli meg. Nem helyes ilyenkor a túlzott ünneplés, ami szinte megunttá teszi a karácsonyt, mire valóban ünnepelnünk lehet.

 

JTV

-hirdetés- -hirdetés-