Újra gálával köszönte meg a támogatást és a figyelmet a jánossomorjai közönségnek a Tititá Néptánccsoport. A műsorban a helyi néptáncos korosztályok mellett mosonmagyaróvári és győri vendégek is felléptek, köztük nemzetközi hírű táncosokat is láthatott a közönség. -„Ha a hagyományokat nem őrizzük, akkor szerbusz Magyarország!”– akár a szombat este mottója is lehetett volna Csernik Szende rövid, de velős üzente. Az erdélyi bábművész és mesemondó az est háziasszonyként mondókákat és történeteket mesélt a közönségnek a táncok között.

Fotógaléria a képekre kattintva!

 

A harmadik jánossomorjai néptánc gála fellépői táncaikban ezúttal is bejárták az egész Kárpát-medencét: hét különböző, magyarok lakta tájegység elevenedett meg a színpadon jánossomorjai táncosok és a vendégfellépők lépéseiben, a Sárarany népzenekar zenéjére. A két legtávolabbi tájegységet, a Rábaközt és Moldvát együtt idézték meg a helyi Tititá Néptánccsoport legidősebb és legfiatalabb tagjai: a nyugdíjasokból álló Búzavirág Népdal- és Néptánckör a rábaközi csárdással, a gyerekek alkotta Csikó csoport pedig moldvai körtáncokkal.

 

Az erdélyi Alsósófalván tavaly nyáron forgatós táncokat tanultak a tititások, onnan hozták ezeket a jánossomorjai közönségnek. A Kolozsvár melletti Mérából származó Muszka házaspár pedig a lehető leghitelesebben járta a kalotaszegi táncokat. A népművészet ifjú mesterei címmel kitüntetett páros a világ számos pontján mutatta már be táncait. Kalotaszeg népi kultúráját varázsolták a színpadra a díszletül szolgáló, eredeti mérai cifra bútorok is, amelyek a győri Cifra Műhely egyesület jóvoltából egészen december 10-ig a művelődési házban maradnak, hogy addig bárki megnézhesse őket.

 

 

Vendégként szerepelt a gálán az Óvári Gazdász Néptáncegyüttes is egy galgamenti és egy hajdúsági koreográfiával. A 2007 óta működő jánossomorjai Tititá Néptánccsoport célja, hogy felkutassa és megőrizze a népművészet kincseit, és minél többet átadjon másoknak is a tánc öröméből és közösségformáló erejéből. – „Aki néptáncol, az tudja, hogy mit ad a néptánc, mi az a kultúra, amit mi közvetítünk, mik azok a hagyományok, mi az a jókedv, mi az, hogy a néptánc egy közösséget szervez. Mi, akik már régebben táncoltunk, ezt elhoztuk Jánossomorjára, és nagyon remélem, hogy minél több, még ennél több embernek is át tudjuk ezt adni.” – mondta el Molnár Tamás, a Tititá Néptánccsoport vezetője.

A gála utáni táncházat szigetközi és környékbeli német táncokkal nyitotta az együttes, és itt már a közönséget is bevonták a közös táncolásba.

jakabviktória

-hirdetés- -hirdetés-