Szombatra virradó éjjel eddig ismeretlen tettesek megrongálták a Dózsa György utcában álló kőkeresztet. A térdelő Mária Magdolna imára kulcsolt kezeit letörték, az egyik darabját egy közel ház oldalának vágták, egy tovább darabját még most sem találják. A környéken lakók este nyolc tájában egy tompa puffanást is hallottak, úgy vélik, ekkor dobhatták neki a házfalnak a szobor darabját.

A somorjai út mentén 1812-ben állított keresztet a város és civil szervezetek, magánszemélyek összefogva, 2009-ben indított közadakozásból újították meg. A szakrális kisemlék egykoron a két község, Mosonszentjános és Pusztasomorja határát jelölte.


A felújított szobor, még rongálás nélkül…

 

A 18-19. században divatos, a zarándoklatok állomásaiként is szolgáló kereszteket általában a hívek közadakozásból emelték. A Paul Huss által emeltetett kőkeresztet a somorjai út mentén Isten dicsőségére és minden lélek üdvéért állították. Karbantartásáról akkor Theresia Huss gondoskodott, úgy, hogy házának mindenkori örököseire rótta e terhet. A keresztet mai napig a közelben lakó egy-két hívő gondozza, akiket megrázott a rongálás.

Gestifet zu/Ehre Got/tes undal/ler seelen/heil von/Paului Hus/ ANNO/d 1812”

 

A monumentum magas, feliratos talapzaton áll, a kereszt tövében Mária Magdolna térdelő alakjával, akinek megformálása a falusi szobrászatban oly sokáig továbbélő barokk hagyományok jegyében fogant. – írja a szoborról a helytörténet.

 

JTV

-hirdetés- -hirdetés-