Évtizedes örömhír: 2015 végére már megszűnhet az átmenő kamionforgalom Jánossomorján. Erről a téli védekezésről tartott fórumon beszélt Kovács Gábor a Magyar Közút Nonprofit Zrt. megyei igazgatója Lébényben. Ezzel ugyan 20 kilométerrel meghosszabbodhat a fuvarozók útiránya, ám jelentősen csökkenne a 86-os melletti veszélyforrás és zajártalom.

A Magyar Közút ma délelőtti tájékoztatóján nem a téli úttisztítás fontos feladatai voltak a leglényegesebbek számunkra. Az igazgató reményei szerint az M85-ös gyorsforgalmi út elkészülte után el lehet terelni az M1-es autópálya és Csorna felé a forgalmat. Ennek akkor infrastrukturális és jogi akadálya sem lesz. Az ügy több mint ötlet: a Zrt. szakemberei már tanulmányozzák a kérdést. Az igazgató kijelentette, jövő év végére már nagy eséllyel nem haladnak át Bősárkányon és Jánossomorján a kamionok, a szándék komoly. A forgalomszervezés felülírhatja az áruszállítás érdekeit, mind a veszélyesség, mind a zajártalom az elterelés mellett szól.

Lőrincz György polgármester és Hauptmann Tamás közbiztonsági referens képviselte a város érdekeit a fórumon, és az előadás végén két kérést intéztek a szervezet vezetőjéhez: Egyik hogy a 86-os főút téli védekezésében rendszeres gondot okoz, hogy későn zárják le az utat, akkor, amikor a sok leálló kamion miatt már amúgy is megreked a forgalom, holott kissé előrelátóbban, korábban lezárva sok mentési munkát, veszélyt, utakon rekedést lehetne megakadályozni. (Ez egyébként a különleges helyzetet kezelő irányítás jogi korlátai miatt van.) Erre válaszul monda el az igazgató a tervezési szinten már megjelent elterelési szándékot.

A másik, hogy az Andau felé vezető négy számjegyű, csak alacsony védekezési kategóriába tartozó utat nagyobb figyelemmel takarítsák, mert az elmúlt pár évben megsokszorozódott a forgalma. Ma már egy nap alatt közel 2500 jármű megy át itt. E fokozottabb figyelemre az igazgató ígéretet tett.


Az elakadó kamionoktól gyorsan járhatatlan lett a főút 2013 márciusában

Lőrincz György polgármester elmondta, az elterelés szakmai berkekben való erősödésénél jobb hírt nem is kaphatott volna Jánossomorja, hiszen a város rég küzd e problémával, komoly eredmény nélkül. (A kampányban ő és a Fordulat csoport célul tűzte ki ezt az elterelést, de sokan szkeptikusan fogadták, mondván, erre nincs esély.)

A forgalom elterelésével jelentősen csökkenhet a balesetveszély az ország egyik legveszélyesebb útján, a 86-oson. A diákok, ovisok átkelése, egyáltalán a szentpéteri közlekedés jóval emberivé válhat, és a városrész főutcájának rehabilitálása is elérhető közelségbe kerül – mondta örömmel a polgármester.

 

Kamionsor a 86-oson Jánossomorjánál

Mint ismert, pár éve Bősárkány önkormányzata felmérette a zajterhelést, ami jóval a határérték feletti lett, így elérte, hogy a településről éjszaka kitiltották a teherforgalmat. Megtudtuk, a bősárkányi zajterhelés miatt perekről és magas kártérítési összegekről is szó eshet. Ez a forgalom Jánossomorján is átmegy, nálunk azonban ez irányban nem születtek lépések – Balsay Sándor településfejlesztési tanácsnok éveken át próbálkozott demonstráció szervezésével, ám kevesen álltak mellé városunkból. Tavaly napvilágra került, hogy az állam hangfogó falat építene Hanságligetre, ám erről a projektről sem sokat hallani mostanság. Remélhetőleg, ez is a forgalomelterelés esélyességére utal.

 

JTV

-hirdetés- -hirdetés-