Lőrincz György nyerte a polgármesteri választást Jánossomorján. A nyolc képviselőtestületi tagból hatan vettek részt eddig az önkormányzati munkában, két új képviselő szerzett mandátumot. A vártnál alacsonyabb 44,5 százalékos részvétellel, és rendkívüli esemény nélkül zárult városunkban a voksolás. 2010-ben 36, 2006-ban 46 százalékos volt a részvétel.

 

 

A győztes a JTV élő választási műsorában köszönte meg a támogatást, és beszélt arról, hogy az együttműködésre és a párbeszédre helyez nagy hangsúlyt a jövőben. Mindenkivel közösen szeretne dolgozni, az együtt meghatározott célokért, ezért minden képviselővel egyeztetni fog az elkövetkezendő hetekben.

A Fordulat csoport polgármesterjelöltje a kijelölt célokból sem enged. A csoport munkája is tovább folyik, véleménynyilvánító, a lakosság és a testület felé is nyitott, a közélettel, a helyi politikai élettel foglalkozó társaságként.

 

 

Az éjfél után véglegessé vált befutó nagyon szorossá vált. Sokáig hármas élmezőny alakult ki a polgármesteri székért folyó versenyben, de az utolsó két szavazókör döntött csak az elsőségről. Lőrincz György 794 szavazatot gyűjtve, 39 vokssal előzte meg Bella Zsoltot, úgy, hogy csak három szavazókörben győzött. Molnár Gábor Hanságligeten nyerte meg a szavazókört. Wennesz József Károly és Göncz Ferenc nem tudott jelentős számú támogatást szerezni.

 

 

Dr. Kurunczi Károly polgármester több tanáccsal is ellátta a következő városvezetőt, felhívta figyelmét például a felelős, tartalékot képző gazdálkodásra.

 

Képviselőtestület

 

A testületbe Luka János jutott be a legtöbb szavazattal, utána a JOBBIK színeiben induló Lipovits Máté következett, majd a leköszönő polgármester, Dr. Kurunczi Károly és Dr. Mihályi Zsuzsanna háziorvos folytatta a sort. A korábbi tagok közül Bella Zsolt és külsős tagként a bizottsági munkában részt vevő Nemes Csaba szerzett mandátumot. Utóbbi az előző ciklusban nem jutott be, de korábban már dolgozott képviselőként. Hetedikként Molnár Gábor került a testületbe. Az újak között erős támogatással, másodikként szerzett mandátumot a JOBBIK színeiben induló Lipovits Máté, aki elmondta, a pártjelöltség nem jelenti azt, hogy nem helyi érdekek mentén, esetleg fentről meghatározott célokért politizál majd a testületben. Molnár Gábor is képviselői mandátumhoz jutott. Mindkét jelölt indult már egy-egy korábbi önkormányzati választáson a képviselői székért, sikertelenül.

 

A korábbi testületből Balsay Sándor és Wennesz József Károly nem jutott most be a legjobb nyolc közé.

A Megyei Közgyűlés helyi eredményei is az országos átlagot tükrözték, magasan győzött a kormánykoalíció. Lipovits Máté a párt listavezetőjeként bejutott a megyei testületbe. Itt jánossomorjai célokért is síkra szállna, így például az Andau-Mosonmagyaróvár kerékpárútért.

 

 

A Német Nemzetiségi Önkormányzat három taggal állhat fel az új ciklusban. A tagok Theiler Frigyes, Wally János és Wennesz József Károly.

Az adatok tájékoztató jellegűek, ha nem érkezik fellebbezés, kedden válhat véglegessé az eredmény. Pénteken délután már meg is alakulhat az új testület. A mandátumokat mostantól nem négy, hanem öt évre osztják.

 

 

 

 

JTV

-hirdetés- -hirdetés-