Biztos költségvetést és erős városkasszát szeretett volna átadni a jelenlegi városvezetés a következőknek. Úgy néz ki, ez még a célnál is jobban sikerül, hiszen a várakozáson felüli adóbevételek érkeztek be eddig. A félévi zárást tárgyalta a testület, de terítékre került a sporttelep felújításának folytatása, az ovik évkezdése, helyi üzembővítések és a nemzetiségi önkormányzatok elmarasztalása is.

A múlt csütörtöki képviselő-testületi ülés volt az utolsó a tényleges munkával eltelő tanácskozások sorában. Az új testület beiktatásáig a tervek szerint már csak protokolláris összejöveteleket tartanak a képviselők, feltéve, ha semmi különleges eset nem jön közbe, amiért rendkívüli gyűlést kell tartani.

 

16 millióval több

 

Ezen a délutánon megnyugodva dőlhettek hátra a tagok, hiszen a vártnál is stabilabb a követőkre hagyandó városkassza. Dr. Kurunczi Károly polgármester tájékoztatta a testületet, hogy a féléves iparűzési adóbevételek nagyjából 16 millió forinttal magasabban zártak a tervezettnél. (A tartalék idén is százmilliós összegre tervezett tétel, ez azonban eddig minden évben jobban teljesült. 2012-ben 140 milliós volt, 2013-ban ennél közel 30 százalékkel nagyobb lett a tartalék.)

 

 

Az egész előző adózási év elszámolásakor minden iparűzési adóalany a várt teljesítmény alapján fizet be adófeltöltést a következő évre. Ennek esetleges túlfizetéseit visszaigényelhetik májusban a cégek. Ez eddig mindig kisebb-nagyobb, de azért több milliós összegeket jelentett. Tavaly például a vártnál nagyobbat is, ami kis bizonytalanságot is okozott a tervezésben, ám ezt a költségvetés végül szövődmények nélkül kiheverte és sok tartalékkal zárt. – „Idén először lett az a helyzet, hogy szokatlanul magas volt a feltöltés, de még a májusi elszámoláskor is plusz adóbevétele érkezett az önkormányzatnak. Ez egyrészt a cégek megfelelő prognosztizálását jelzi, és azt, hogy jobban teljesítenek a helyi nagy adózók a várakozásaiknál.” – mondta Dr. Kurunczi Károly.

A sikeres féléves zárás azt jelenti, hogy a terven felüli tartalékkal rendelkezik az önkormányzat. Igaz, hogy még több fontos kiadási tétel ezután jelentkezik majd, úgy, mint a művelődési ház felújítása és az utak javítása, az Óvári utca felszíni vízelvezetése – ezek szeptember 20-ig megvalósulnak – de mindez nem rengeti meg a költségvetést.

-„Hamarosan a második félévi adóbefizetés is esedékessé válik, így a leköszönő testület kellő pénzmaradvánnyal, megfelelő tartalékkal rendelkezik.” Az új testületre is jut két és fél hónap az évből, de azt már most látjuk, hogy jól gazdálkodtunk és teli tarisznyával indulunk az új esztendőbe – mondta a polgármester.

 

Százalékban

 

A nagyjából 1 milliárd 200 milliós költségvetésben a működési és fejlesztési bevételek egyensúlyban voltak a kiadásokkal a félévben. Működési kiadást nem kellett fejlesztési bevételből finanszírozni. A költségvetési bevételeink 48,81%-ban teljesültek. 2014-ben, mint ahogy már 2013-ban is, nem értékpapírban, hanem lekötött betétben helyezte el a város a szabad pénzeszközeit – június 30-án 179.835.179.-Ft lekötött betéttel rendelkezett Jánossomorja. Költségvetési kiadásaink 40,71 %-ban teljesültek 2014.06.30-ig. Ezen belül a működési kiadások 46,47%,míg a fejlesztési kiadások 38,71 %-ban realizálódtak. Az önkormányzat alapvető működése zavartalan volt 2014. I. félévében.

 

 

 

Napirendre térve

 

Számos találgatás

 

Több kisebb ügyet is napirendre tűzött a testület. Tárgyaltak például arról, hogy a városban hiányos a házszámozás. Sok épületen nincs kint, vagy nem látható a szám, ami az orvosoknak, a mentőknek is óriási gondokat okoz akkor, amikor minden perc számít. Így a lakóknak maguknak is érdekük lenne a megfelelő jelzés, de ezt kevesen teszik meg. A városvezetés azt fontolgatja, szankcionálná a “láthatatlan” számozású házak tulajdonosait. A döntésre később térnek vissza, hiszen sok más apróbb hiányosságot is megoldhatna, ha szigorítana az ingatlanok lakókat érintő szabályozásán a város.

 

Bővülő üzemek

 

Két helyi cég is bővítési kérelemmel fordult Jánossomorjához. A Miraplast növelné beépítését, beruházása munkahelyeket tartana meg és teremtene is a városban, és megerősítené a cég helyzetét is. A PEZ Production Europe Kft. az üzem és a raktárcsarnok bővítését tervezi. Mindegyik kérést örömmel üdvözölte a testület és kijelentette, megtesz mindent, hogy a lehető legolajozottabban segítse a kezdeményezéseket, módosítsa a településrendezési tervet.

 

Óvodai helyzet

 

Az Aranykapu Óvoda évkezdésről szóló beszámolóját is elfogadta a testület, méltatva az ott folyó munkát és a vezetés alaposságát. Az intézményfenntartó társulásban működő óvodák közösségét a jánossomorjai és az újrónafői alkotja. A várbalogi ovi augusztus végével megszűnt, az ovisokat jánossomorjára szállítják. Jánossomorján nyolc csoport kezdte az évet, Újrónafőn kettő. A központi oviba 81, a péteribe 59, Pusztasomorjára 25 gyerek jár, Újrónafőre 35-en iratkoztak. A beszámolóban az intézmény kérte a várost, hogy a központi épület szigetelésére, nyílászáróinak felújítására fordítson figyelmet, mert az épület vizesedik.

 

Nemzetiségi pontok

 

Tárgyalták az Állami Számvevőszék helyi nemzetiségi önkormányzatokat érintő ellenőrzését is, amelyet korábban folytattak le. A Német Nemzetiségi Önkormányzat ellenőrzése során tíz pontban is hiányosságokat mutattak ki, és feladatokat szabtak ki a települési önkormányzat számára, melyek megoldásáról, kijavíttatásáról gondoskodni kell. Így például „gondoskodni kell arról, hogy a feladatalapú támogatások felhasználásakor tartsák be a mindenkori hatályos jogszabályi előírásokat, így a Knyt. tv. 6. § (1) bekezdés e) pontjában foglalt összeférhetetlenségi követelményekre vonatkozó jogszabályokat is.”

 

A Roma Nemzetiségi Önkormányzat ellenőrzése során is sok hiányosságra derült fény. Nem volt nehéz, hiszen az gyakorlatilag nem működik. Bár minden választáson megalakult, de a négyéves mandátumát soha nem töltötte ki cigány nemzetiségi önkormányzat a városban. Ebben a ciklusban pedig két év után még a megválasztott tagok is elérhetetlennek bizonyultak hivatalos ügyekben – fejtette ki a polgármester.

 

Idény előtti sportsikerek

 

Többmilliós beruházással folytathatja a sporttelep előző években elkezdett felújítását a JSE. Az állami támogatási program és az önrészt biztosító önkormányzat segítségével a szezonban megújulhat a szurkolói mosdó és a jegypénztár, a kispadok előtti tér térkő és gumiborítást kaphat, korszerűsítenék az épület fűtését, esővízgyűjtő szikkasztót építenének, öntözőberendezést vásárolnának és egy ipari fűnyírót is beszereznének. Utóbbi egy két és félmillió forintos eszköz, és egyedül ehhez kell önrész a felsoroltak közül. Az 500 ezer forintos saját vállalást az önkormányzat megszavazta az egyesület számára, elfogadva azt az ajánlatot, hogy a gép az önkormányzatot is segíti majd, ha szükséges. A testület méltatta a JSE pályázati sikereit és alaposságát a lehetőségek kihasználása terén.

 

Röviden

 

A testület megválasztotta a Helyi Választási Bizottság tagjait és póttagjait is az október 12-i választásokra. Szó esett a Vadász Vendéglő zebrája mellett álló tujákról is, amik kitakarhatják az érkező gyalogosokat a templom felől közlekedők számára. A tervezett utcafelújítások és a művelődési házzal szemközti szakasz vízelvezetés munkálatai hamarosan indulnak, és a tervek szerint szeptember 20-ig be is fejeződnek.

 

 

Hauptmann Tamás

-hirdetés- -hirdetés-