Pont mint az eső, úgy hulltak könnyek az iskola hétfői évnyitóján, de pityergők mellett sok-sok derült arc is várta a becsengetést. Rájuk azonban nem akart hasonlatot találni az időjárás: szomorú időben kezdődött el az elmúlt évek legjobb hírével, vagyis a rekordot döntő elsős létszámmal kezdődő tanév. A központi iskolában 59, a Klafszky-tagiskolában 24 elsős ismerkedett meg a tanteremmel Jánossomorján.  A 83 fős újdonsült diáksereg az elmúlt évek legnépesebb létszáma, az előző években folyamatosan hetven körüli volt az ovikból érkezők száma.

A kitartó eső mindkét iskolában az aulába szorította az évkezdőket. Mindkét helyen az igazgatók köszöntötték a diákokat, akik a nyártól búcsúzó vidám, és kissé szomorkás műsorokat is láthattak. Aztán mindenki az osztályába vonult, ahol megbeszélhették az év legfontosabb terveit, változásait. A legtöbb változás természetesen az elsősöket érte, akik nagy kíváncsisággal és helyenként szórványos könnyszitálással léptek be az osztálytermükbe. Sokan azonban örültek a régi is új barátoknak, a játékos első óráknak, és örömmel várták, hogy végre tanulhassanak. Sokan készültek is az iskolára a nyáron, megismerkedtek a betűkkel, számokkal.

 

 

 

Átalakuló tanári kar

A szervezeti-működési változások most már nem olyan durvák, mint az előző években, a tanári kar azonban jelentősen átalakult. Négyen távoztak az intézményből, volt, aki az utolsó hetekben volt kénytelen változtatni. Hárman Mosonmagyaróváron folytatják pályájukat, egy pedagógus nyugdíjba vonult. Posztjaikat azonban sikerült betölteni, így új tanárokkal ismerkedhetnek a gyerekek, de a mindennapos testnevelés miatt egy testnevelővel bővebb is a tanári kar. Összességében két testnevelővel és két tanítóval gyarapodott az iskola. Egy fejlesztő pedagógus most első osztályt kapott, ezt azért tudták így átszervezni, mert a fejlesztésre szoruló gyerekek létszáma idén csökkent – jelentette ki Bella Zsolt igazgató.

 

Épületfelújítások

 

Az épületek azonban jócskán kiöltöztek a tanévnyitóra, igaz, helyesebb a megfogalmazás, ha azt mondjuk, készülődés közben nyitották rá az ajtót az iskolára a diákok. Péteren és Jánoson is még tart a felújítás, de az oktatást már nem zavarják a munkálatok.  A központi alsó épületében nyílászáró-csere történt a nyáron, a megújuló ablakok és beltéri ajtók mellett a folyosók burkolatát is kicserélték. Két tantermet parkettáznak. A Klafszky nyárra tervezett felújítási folyamata a végéhez közeledik. Két tanterem teljesen felújítása mellett több nyílászárót kicseréltek, a villamoshálózat teljes felújítása pedig a napokban fog befejeződni. Így a modern kihívásoknak már meg tud felelni az eddig erősen múlt századi hagyományokat őrző elektromos rendszer, és érintésvédelmileg is biztonságosabb lesz az épület, a fényforrások is erősebbek lettek.

– „A megemelkedett gyereklétszám miatt plusz termeket kellett beiktatnunk, három teremre volt szükségünk a kettő helyett – mondta el Bella Zsolt igazgató – A nemrég átadott fejlesztő részlegben egy fejlesztő és egy napközis terem kapott helyet. Ez utóbbit azonban osztályteremként vagyunk kénytelenek használni.”

 

 

A létszámban változást okozott még, hogy sok már nagyobb gyerek érkezett az iskolába más településekről. Szinte minden osztályban akad jövevény. 530 fő az iskola teljes létszáma, ami így közel húsz fővel nagyobb, mint az előző években. Az igazgató szerint a munka miatt ideköltözők gyerekei már itt kezdik a tanévet, ami főként pedagógiailag hoz új feladatokat, hiszen magas lehet majd a beilleszkedésben segítségre szoruló diákok száma.

 

 

Hauptmann Tamás

-hirdetés- -hirdetés-