A hetvenes évek elejéig Pusztasomorja egyik legnevezetesebb hagyománya a búcsúi bál utáni tikszedés volt. Helyi egyesületek már második éve elevenítik fel a népszokást. Most azonban sok idős is segített a fiataloknak, hogy minél pontosabban megőrizzék az utókornak a bál utáni háztűznéző mókázást.

-“Lopott tyúkból lesz a pörkölt, jól esik rá majd a törköly!” – vidám rigmusokkal és nótaszóval csábították a lakókat a búcsúi bálba kedd este a legények, körbeszekerezve az utcákat a mosonmagyaróvári Kislaptáros népzenekar kíséretével.

Fotógaléria a képekre kattintva!

Az egykori vendéglő helyén rendezett bált szigetközi táncokkal nyitotta meg a helyi tánccsoport. A bál legnevezetesebb szokása a hetvenes évek elejéig a tikszedés volt, amit tavaly kezdtek el feleleveníteni. Sok idősebb is szeretettel segítette a fiatalokat az emlékek felidézésével. A bál hajnalán a helyi legények, gyakran zenésszel kísérve felkeresték azokat a házakat, ahol számukra kedves lány lakott. Ott az udvaron talált csirkékből foghattak, de csak akkor, ha táncoltak a háziasszony lányával. Ez akkor dicsőség volt a háziaknak is, hiszen jelezte, kelendő lesz a menyecske a faluban. Nemcsak tyúkot, tojást, prézlit, sok más egyebet is kaptak a fiúk, akik aztán a lányokkal együtt egy udvaron összegyűltek, és paprikást, később rántott csirkét készítettek. Ez a hetvenes évek elejéig élő hagyomány volt Pusztasomorján.

 

 

Fel, fel csibe, sárga lábú csibe,
Az eperfa tetejére,
Légy az enyém, kis csibikém,
Megveszlek, ha kell feketén!

Fel, fel csibe, sárga lábú csibe,
Az eperfa tetejére,
Éjfél felé, hajnal felé,
Nagyot ütök a fejére.

Ezt a második világháború utáni slágerből eredeztethető dalt is régen hallották errefelé. Az egykori tikszedő nótát sikerült újra megtanulni a régiek nyomán. Az alapos felkészítés után elindulhattak a fiatalok, hogy elénekelhessék, nem loptak még életükben…

Két családi háznál is jó szívvel fogadták a tikszedőket. A sötét udvarról is hamar előkerültek a tyúkok, de meg is táncoltatták a háziakat, és étel, ital is jutott a vendégeknek. A házigazdák és a helyiek örültek az életre kelt hagyománynak.

 

Idén is az Örökség Kulturális Egyesület, a Balassi Bálint Művelődési Ház és az Ifjúsági Klub legényei kötötték fel a gatyát, hogy közösségi élményt faragjanak a szokásból.

A bál másnapjához kötődő szokást a közönség kedvéért tartották este. A népzene után modern mulatósra váltott a bál, ami a szervezők reményei szerint pár év alatt visszakaphatja régi népszerűségét.

 

 

 

JTV

-hirdetés- -hirdetés-