Összefognak a néptáncosok és az önkormányzat. A közös cél pedig nem más, mint hogy új kulturális színteret hozzanak létre az épp e téren sokat veszített Pusztasomorjára. A volt iskola tornatermét és helyiségeit újítja fel és tölti meg élettel az Örökség Kulturális Egyesület és a városvezetés.

Újra nyílik a pusztasomorjai tornaterem. Persze kissé átalakulva: Komoly munkálatok indultak a héten: Falbontás, ajtónyitás, szabadtéri színpad-építés. Sok az alakítani és persze takarítani való még, de új termek, kijáratok szolgálják hamarosan a helyi művészeti csoportokat.

Az épületet a néptánccsoportot működtető Örökség Kulturális Egyesület kezelésébe adja a város, anyagilag és erkölcsileg is támogatva őket. A szervezet kulturális színteret hozna létre itt. A mára túlzsúfolt városi művelődési ház mellett ez enyhítene a helyszűkén.

A múlt havi testületi ülésen döntöttek a kérdésben. Az épületet tavaszig próbálta eladni a város, hiába. Ekkor került terítékre a civil szervezetek ősszel beadott kérelme. Az épület évekkel korábban otthont adott a könyvtárnak, a postának, több rendezvénynek is, de ezek mind megszűntek az idővel, hiába próbálta őket fenntartani a város. Most ezzel a folyamattal mennének szembe. A kezdeményezést most egyhangúlag támogatta a testület.

Az önkormányzat négymilliós támogatást szavazott meg az épület felújítására idén, és a következő években is támogatják a céloknak megfelelő működést. A civilek pedig közös munkával, kalákában is szépítgetnék az épületet, hogy erősítsék Pusztasomorja és az egész város közösségi életét, szórakozást, hasznos programokat kínáljanak a fiataloknak, időseknek, erősítsék a településrészek kulturális önállóságát.  Hasonlóra Győrben már van példa, itt egy néptánccsoport kapott meg egy régi művelődési házat, ahol mára több célt szolgáló alapítvány, tánccsoport, igazi civil tér működik.

A közösségi házat szigorú rend szerint működtetnék. Közel 10 szervezet dolgozna itt együtt a néptáncosokkal, 300 ember találna itt heti rendszerességgel programot. Táncpróbák, színjátszópróbák, sportkörök, közösségi összejövetelek kaphatnak itt helyet, de műsorok, koncertek számára is ideális lehet az épület.

 

 

JTV

-hirdetés- -hirdetés-