Kiművelt tudós emberek találkoztak Újrónafőn, mégpedig a tudományos alaposságú birkapörkölt-főzés mesterei. A hajdúsági gyökerű település hetedik pörköltfesztiválján számos különlegességet megkóstolhattak a vendégek, sőt, a figyelmesek recepteket is elleshettek két hete szombaton. De az újrónafői birkapörkölt etalonját is sikerült megalkotni.
A hetedik évébe ért gasztronómiai különlegesség sokakat vonz a település főterére, ahol ezen az ünnepen reggel óta fortyognak a kondérok, habzik a sör. A jó kedélyű szervezők a birkapörkölt professzorainak tudományos konferenciájának is kikiálthatnák a rendezvényt. Krass Dezsőné, a szervező Baráti Kör Újrónafőért Egyesület vezetője szerint már a legendás böszörményi mestereket is szinte lefőzik a helyiek a fesztiválon, ami már a település jellegzetes eseménye.
Fotógaléria a képekre kattintva!
Újrónafő az ország egyik legfiatalabb faluja, Hajdúböszörményből költöztek az itteni majorba családok 1940-ben. A hajdúsági betelepülők receptjei szinte egyetlen hagyományként megőrződtek.
Tavaly óta már újrónafői birkapörkölt is szerepel a kínálatban. A székely mintára káposztával készített birka mellé gombócot kínálnak a sátorban.
A fesztivál sok birkaszerető ínyencet vonz ide, messzi földről is. Vannak, akik saját recepttel is érkeznek, így aztán nincs akadálya tapasztalatcserének. Persze a birkafesztiválon nem csak a hagyományőrzés fontos. Van, aki főként a társaság, a buli kedvéért állította fel a kondért, és nem is birkát készített.
JTV