A népakarat megdöntötte a tavaszt, elkezdődött a nyár Jánossomorján – kitáncolták a városi májusfát Jánossomorja néptáncosai. Az Örökség Kulturális Egyesület Tititá Néptánccsoportja minden korosztályt felvonultatott a szentjánosi templomtéren vasárnap délután. A táncok után pedig a legények kiemelték a tavaszt és az élet megújulását szimbolizáló fát, hogy utat engedjenek a nyári napoknak.

A májusfa az élet megújulásának, a tavasz beköszöntének jelképe, a fa hagyományos kiemelése pedig a nyár beköszöntét jelenti. Jánossomorján már évek óta hagyomány a fa be- és kitáncolása, de az idő most először engedte meg, hogy ne a művelődési házban, hanem a millenniumi park mellett mutassák be tánctudásukat az egyesület tagjai.
A gálaműsorban a mára népessé vált tánccsoport minden korosztályát láthattuk. Ezt szimbolizálva az első, rábaközi táncblokkban a nyugdíjas Búzavirág Kör mellett a felnőttek és a gyerekek is ropták. Majd a Csikó csoport fiataljai foglalták el a teret és szatmári tánclépéseket mutattak a körben tömött sorokban álló közönségnek.  Az Aranykapu Óvoda szentpéteri, szentjánosi és várbalogi csoportjainak gyerekei gyermekjátékokat jártak a szülők nagy büszkeségére és persze óriási sikerrel. Majd a Kislaptáros zenekar muzsikájára a felnőttek mutatták meg Sóvidéki táncaikat. A tavaly Erdélyben járt csoport a mesébe illő Alsósófalván is megfordult és barátságok szövése mellett a táncokba is belekóstolt, az ottani tánccsoport kedvesen fogadtatásával. Ezért elevenítették fel régi sóvidéki koreográfiájukat, amikbe már alsósófalvai stíluselemeket is igyekeztek becsempészni.

Molnár Tamás, az egyesület elnöke elmondta, tavaly a művelődési ház tervezett, de végül elmaradt felújítása miatt nem rendezték meg hagyományos évzáró táncgálájukat, ezért e tavaszi délutánnak egy kicsit ilyen jelleget is szerettek volna kölcsönözni. – “Komoly munka folyik az egyesületnél, a 2008-óta máig eltelt időben sok helyi ismerkedett meg a néptánccal, népi kultúrával, és sok táncot tanultunk meg. Ezt szerettük volna megmutatni ma is.”

Más ünnepelni való is akadt. Az önkormányzat felkarolta az egyesület kezdeményezését: a pusztasomorjai volt tornaterem hamarosan az egyesület szándékai szerint közösségi térré alakul, ahol több civil szervezet is próbateremre, programszínhelyre lelhet, visszacsempészve nem kevés életet, szórakozást és közösségi élményt Pusztasomorjára.

Az épületet a civilek lakhatják be, élükön az Örökség Kulturális Egyesülettel, amely a közösségi tér működtetője lesz, fenntartja, csinosítgatja az épületet az önkormányzat anyagi és erkölcsi támogatásával. E célra négymillió forintot szavazott meg a képviselőtestület múlt szerdai ülésén. A tornatermet korábban liciten próbálta értékesíteni a város, sikertelenül, ám az egyesület kérelmét most támogatta az önkormányzat, így a város tulajdonában marad az épület. (Erről bővebben hamarosan olvashat a JTV-n)

A táncok után aztán a férfiak kiemelték a májusfát, a gyerekek fagyival, a felnőttek frissítő italokkal köszönthették a vasárnapra nagysokára megérkező nyári meleget.

 

JTV

-hirdetés- -hirdetés-