A mindennapi szülői példamutatás nélkülözhetetlen és megtérülő teendő – erről beszélt Kótai László atya mindkét templomban vasárnap délelőtt az elsőáldozások során. Idén az eddigi átlagnál több, összesen 33 gyerek vette magához életében először a szentséget, és gyújthatta meg a gyertyáját.

Mosonszentpéteren 22 gyerek áldozott, Pusztasomorján 11-en kapták meg Jézus szentségét. A mosonszentjánosi gyerekek is e két templom közül választhattak a jánosi templom felújítása miatt.

Fotógalériák a képekre kattintva!

Az elsőáldozással a gyermek Jézus szentségét veheti magához, aki az utolsó vacsorán testét és vérét adta tanítványainak. Az oltáriszentséget az egyház a gyermek értelméhez kötötte, ahhoz a korhoz, amikor már fel tudja fogni Krisztus misztériumát, és tisztelettel tudja magához venni Jézus testét. Ezért a megfelelő felkészítés, vagyis három év hittan-tanulás a feltétele a gyermekek első áldozásának. Szentpéteren Majorné Nagy Mariann, Szentjánoson és Pusztasomorján Kótai László készítette fel a gyerekeket.

Reggel kilenckor Mosonszentpéteren, tizenegykor Pusztasomorján kezdődött az elsőáldozást is magában foglaló mise, amire sokan jöttek el. A gyerekek mindenhol versekkel köszöntötték a megjelenteket, és tettek ígéretet Istennek, szüleiknek és a hazának, hogy a megfelelő életet élik ezentúl. Ezután áldozhattak életükben először, ami örökre emlékezetes marad minden hívó ember számára – mondta el László atya, aki mindkét templomban hasonló gondolatokat fogalmazott meg prédikációjában. A köszönet mellett figyelmeztette a szülőket, hogy a hittanon hallott egyetemes értékeknek a családban is meg kell felelni. Ha otthon mást hall, mást lát a gyermek, ha veszekedést, zordságot, szitkokat és oda nem figyelést kap, akkor összezavarodik, és könnyen hibás értékeket tekinthet általánosnak. Figyelmeztette a szülőket, hogy mindig, a nap minden pillanatában olyan értékeket mutassanak gyermekeiknek, hogy azok öreg korukra megfelelő támaszaik legyenek nekik, éljenek a hit értékei szerinti életet, és sokat nyújthassanak közösségük, lakóhelyük, hazájuk számára is.

Az elsőáldozás természetesen a hitoktatók és a plébános felé kifejezett köszönetekkel és a közös fényképezkedéssel ért véget.

 

Hauptmann Tamás

-hirdetés- -hirdetés-