40 év munkáját mutatta be a közönségnek Kovács István jánossomorjai fafaragó. Pénteken a művelődési házban nyílt kiállítása az Élet a fában címet viseli, az alkotó ugyanis sokszor a fa ihlette formából indul el. Kiállításán a régi darabok mellett megtalálhatók nonfiguratív alkotások, de nagy festményeket megidéző táblaképek is.

Negyven éve ezek között a falak között mutatkozott be első faragványával Kovács István. Lőrincz György, a Balassi Bálint Művelődési Ház igazgatója köszöntötte újra a művészt, és a most visszatérő, legelső alkotást is.

Fotógaléria a képekre kattintva!

Az alkotó legelső műveit a jánossomorjai művelődési házban 1974-ben rendezett hobbikiállításon mutatta meg először a közönségnek. Női akt című alkotása már azon a kiállításon is szerepelt.

– „A sors különösen szép ajándéka, hogy négy évtized múltán ismét a művelődési ház ad otthont ennek a gyűjteményes kiállításnak.” – mondta el megnyitójában Lőrincz György.

A zeneiskola diákja és tanárai muzsikával üdvözölték a népes közönséget. A jánossomorjai alkotó pénteken megnyílt tárlatán egész eddigi életművét bemutatja a helyi közönségnek. Kovács István 1951-ben született Mosonszentjánoson, iskolái elvégzése után gépszerelőként helyezkedett el és a szakmájában dolgozott egészen 2011-es nyugdíjba vonulásáig. Évente 3-5 új mű kerül ki kezei alól. Leginkább gyümölcsfákból, dióból, körtéből dolgozik.

Kovács István az óceániai népek ősi fafaragásainak hatására, 1970-ben kezdett autodidakta módon faragni. A 70-es évek közepétől számos kiállítása volt már szerte az országban és külföldön egyaránt, többek között Mosonmagyaróváron, Győrben, Budapesten, és az ausztriai Kismartonban is.

 

E tárlaton szinte minden típusú munkájából látunk egy-egy darabot a vallási témájú szobrokon át a nonfiguratív faragványokig. Kovács István egyik kedvenc témája a híres festők vallási témájú képeinek domborműbe való megalkotása. Így mások mellett Leonardo Da Vinci Utolsó vacsora, vagy Munkácsy Mihály Krisztus Pilátus előtt című festményét is megfaragta már. Egy-egy mű elkészítése több hónapot vesz igénybe, de a Krisztus Pilátus előtt című munkáját másfél évig faragta.

Az Élet a fában című kiállítás nem véletlen, legtöbbször a fák formái ihletik az alkotót, mintha mélyen magukban hordoznák a szobrot – mondja az alkotó.

A művelődési ház e staféta-kiállításán a fafaragó Kovács Róbert keramikusnak adta tovább a kiállítás jogát, így jövőre ő mutatkozhat be a galériateremben.

A tárlat május 29-ig látható.

 

 

HT

-hirdetés- -hirdetés-