Segítségnyújtásról szülőknek, érhetően? Nem is gondoljuk, hogy mennyire fontos, mégis, mennyire nem általános ismeretekről beszélünk. Hiánypótló előadást tartott a Magyar Gyermekmentő Alapítvány múlt szombaton délután a Klafszky-iskolában, első segélyt az elsősegélyhez. A felnőttek gyakorlati oktatáson tanulhatták meg, hogyan előzhetik meg a baleseteket és azt is, hogy mit tegyenek, ha gyermekük bajban van.

Többek között a szakszerű újraélesztési technikát is elsajátíthatták az érdeklődők az alapítvány ingyenes oktatásán, szombaton délután a Klafszky Katalin tagiskolában. Megtanulhatták az egész folyamatot az ájult állapot észlelésétől a mentők kiérkezéséig. Csecsemőkön és kisgyermekeken is bemutatták a helyes mozdulatokat, hiszen egy gyermek újraélesztése jelentősen eltér attól a módszertől, amit egy felnőtt esetében alkalmazunk. A szülők megtanulták azt is, hogy fulladáskor mi a helyes mozdulat, vagy, hogy a lezuhant, rosszul esett gyermeket az esetleges gerincsérülések miatt nem lehet mozgatni. Bükkösi Krisztián, a Magyar Gyermekmentő Alapítvány önkéntes munkatársa a JTV-nek elmondta: „Tíz éve foglalkozunk gyermekmentéssel Magyarországon és azt tapasztaljuk, hogy nagyon sok múlik a szülői megelőzésen. Mi leginkább erre szeretnénk felhívni a családok figyelmét ezeken az oktatásokon. De ha már bekövetkezett a baj, akkor életek múlhatnak az elsősegélynyújtó szülő lélekjelenlétén és felkészültségén, azon, hogy tudjon szakszerűen ellátni a mentők kiérkezéséig.”

 

Az alapítvány képzésein szakorvosok és szakápolók adják át többéves gyermekmentési munkájuk során szerzett tapasztalataikat. A helyes mentőhívásról is tanulhattunk, hiszen sok esetben ezen is életek múlhatnak. Olyan apróságokon, például, hogy ha mentőre van szükségünk, minden esetben a 104-es hívószámot tárcsázzuk. De fontos az is, hogy lényegre törően csak a baleset körülményeit, a sérüléseket és a tüneteket mondjuk el a telefonba. Hasznos információként hangzott el, hogy a mentők kiérkezéséig minden esetben zárjuk el házi állatainkat, hogy a mentők zavartalanul tudjanak bemenni a sérülthöz.

A tipikusan gyermekkori betegségek, mint például az asztma és a krupp kezelésére is felhívták a figyelmet. Elmondták például, hogy kruppos roham esetében hideg levegőre kell vinni a beteget, ami télen lehet az udvar, de nyáron, melegben egy nyitott ajtajú hűtőszekrény is. Ám az elsősegélynyújtás után az első ilyen roham mindenképpen mentőhívást igényel.

Az elméleti oktatás után a szülők maguk is megpróbálhatták alkalmazni a különböző segítségnyújtási módszereket. Gyakorolhatták az újraélesztést kisgyermeken és csecsemőn is, valamint az idegen test szakszerű eltávolítását a légcsőből. A szülők, érdeklődők nagyon sok hasznos információt kaptak a gyermek elsősegéllyel kapcsolatban. -„Volt, aki azt mondta, hogy elsősegély tanfolyamon már volt, nem biztos, hogy tudnak neki újat mondani. Én azt gondolom, hogy ezeken az elsősegély tanfolyamokon elsősorban a felnőttekkel kapcsolatos betegségekre, sérülésekre hívják fel a figyelmet, kimondottan gyerekekre nem specializálódnak ezek. Itt viszont nagyon sok hasznos információt kaptunk a gyerekbetegségekkel, balesetekkel kapcsolatban.” – mondta el Katona Andrea, az oktatás egyik szervezője.

Az érdekes és hasznos információk, tanácsok mellett fontos hangsúlyozni, hogy megfelelő odafigyeléssel a balesetek nyolcvan százaléka megelőzhető lenne, de ha már bekövetkezett a baj, akkor a kezelés legértékesebb első tíz perce a laikus elsősegélynyújtó kezében van. Ezért kell, hogy a családok megfelelően felkészültek legyenek az ilyen esetekre.

Az alapítvány képzései egyébként ingyenesek és az ország minden pontján elérhetőek bárki számára. Az oktatás körülbelül három és fél órát vesz igénybe, ezalatt információkat kapunk minden olyan vészhelyzetről, mely gyakorta előfordul (lázgörcs, fulladás, félrenyelés, mérgezés, allergia, ütőeres vérzés, magasból esés, égés, bölcsőhalál, stb), illetve ezek megelőzéséről és kezelési lehetőségeiről is útmutatást adnak az alapítvány munkatársai. A tanfolyam mindenkinek hasznos, aki gyermekekkel, kisbabákkal foglalkozik, éppúgy, mint szülőknek, nagyszülőknek és családtagoknak.

A közeljövőben nem tartanak további képzést a Magyar Gyermekmentő Alapítvány szakemberei, de egyénileg is jelentkezhetünk oktatásra, sőt, sok hasznos információnak nézhetünk utána az alapítvány oldalán.

 

 

Petz Brigitta

-hirdetés- -hirdetés-