Négyezer ember élete tört derékba húsvét hétfő másnapján. 1946. április 23-án, 68 éve kezdődött városunk német ajkú magyarjainak kitelepítése, de voltak, akiket korábban deportáltak. Vasárnap a két településrész templomai előtt koszorút helyezett el emlékükért a Német Nemzetiségi Önkormányzat. Versekkel, egyházi gondolatokkal, német fúvószenével és beszéddel is emlékeztek az egykori elűzöttekre.

Wally János, a Német Nemzetiségi Önkormányzat elnöke beszédében felidézte a gyászos napok eseményeit, az oda vezető történelmi eseményeket. Mint mondta, azokat a német nemzetiségűek, akiket kitelepítettek, Magyarországot több mint 250 évig hazájuknak tekintették. A világháború szörnyűségei pedig a népek gyűlöletét a teljes német nemzetiségre vetítették rá.

 

Mosonszentpéter és Mosonszentjános közel 3800 főt, összlakosságának több mint felét, a német ajkúak 2/3-át veszítette el. Őket először a helyi vasútállomásra szállították, legtöbbjüket fejenként két bőrönddel.  A világháború utáni kollektív bűnösség alapján 1948-ig legalább 185 ezer német nemzetiségi magyart fosztottak meg állampolgárságától és vagyonától, és telepítették ki az éhező, romokban álló Németországba.

Fotók, visszaemlékezések és bővebb információk a kitelepítésről itt!

JTV

 

-hirdetés- -hirdetés-