A húsvétot köszöntötte Jánossomorja a hétvégén. A helyi egyházközségek oltárfosztással, majd keresztúttal és passióval emlékeztek Jézus szenvedéseire. Szombat este pedig körmenettel és harangzúgással adták hírül újjászületését.  [Nézze meg fotógalériáinkat és találja meg a rejtett linket a témával egy húron pendülő húsvéti üzenetünkhöz!] Az önvizsgálat az eddig eltelt nagyböjt lényege, ezt az időszakot arra kell használnunk, hogy arról gondolkodjunk, kik is vagyunk valójában – mondta el a nagycsütörtöki oltárfosztáson Kótai László atya Pusztasomorján. Ekkor szólaltak meg utoljára a csengők, orgonák, harangok, jelképezve, hogy senki nem szólalt fel Jézus mellett perében. A feldúlva hagyott oltár pedig Jézus ruháitól való megfosztására emlékeztet.


Fotógalériák a képekre kattintva!

Nagypénteken Jézus kereszthalálát idézték fel a stációknál, de nemcsak a történteket hangsúlyozva, hanem Krisztus példamutató tetteinek értelmezésével – például, hogy az élet nehézségeit keresztényi béketűréssel kell viselni, a haragot szeretettel kell megválaszolni.

 

Keresztutasok

Az elmúlt évek alatt felújított Liget utcai kápolna a város egyik ékköve. Tavasztól már tájékoztató tábla is várja a keresztút-járókat Borsa Antal domborműveinél. A kálváriát egy családi tragédia után emelték 1944-ben. A falu egyik özvegyének fia a Don menti harcokban elesett, lánya pedig öngyilkos lett, ezért emelte a vagyonos özvegy a kápolnát, amit a hősök tiszteletére szánt. Most a ministráns gyerekek, az egyházi kórus és László atya vezetésével járták végig a 14 képoszlopot a hívek.

A csendesség köszöntött a templomra pénteken Szentjánoson is. A pap és a hívek teljes némaságban vonultak be. Elhangzott a passió, Jézus szenvedéstörténete. Évente egyszer ekkor hódolnak a kereszt előtt a hívek. Idén a szent sír előtt is sokan imádkoztak csendesen, mielőtt távoztak volna a templomból.

 

 

Fényhozó

Szombaton este a Jézus feltámadását jelképező fény kigyulladt, majd beborítja a templomot. Ez a vigília, a legbonyolultabb katolikus szertartás. Ettől az estétől már a vasárnapot, a feltámadást köszönti az egyház, ami a sötétedéssel veszi kezdetét. Ez a harmadik nap, aminek reggelére Jézus feltámadt. Most már megszólalhattak a harangok, csengők, orgonák is.

 

A régi korokban mindig csak ekkor kereszteltek, a szertartás része ezért a keresztelés is. Idén ketten vették fel a szentséget.

 

Personal Jesus

Megváltásunkkal személyes viszonyba kerültünk Jézussal üzente Kótai László, János apostol történetével, aki látta a helyszíneket, maga tapasztalta meg a történtek tényszerűségét, igazságát, és mégis, öreg korára, sokszor végiggondolva, megtapasztalva ébredt rá arra, hogy valójában ez miatta is történt. Így pedig mindenkinek van személyes kötődése húsvéthoz. Ezért a Húsvét hordozhat egyéni üzenetet mindenki számára.

A mise végén a szentpéteri templomtéren körmenet hirdette a világnak, hogy Krisztus feltámadt. Az eső sem szakadt le addig, amíg a hívek a téren körbe nem értek, hálát adva az Istennek húsvét öröméért.

Vasárnap miséken ünnepeltek a hívek. Szentjánoson a fúvószenekar térzenével köszöntötte a húsvétot. Hagyományos német dalok és tavaszköszöntő, vidám muzsikák is felhangzottak.

 

Hauptmann Tamás

-hirdetés- -hirdetés-