Lelkes kis csapat gyűlt össze az önkormányzat hagyományos szemétszedő akciójára szombat reggel. A takarításra húsz, környezetéért tenni akaró jánossomorjai fiatal vállalkozott. A főként iskolásokból és az ifjúsági klub tagjaiból álló önkénteseknek három területet sikerült megtisztítaniuk.

Három fronton támadtak a szombat reggel harcba induló fiatalok: Az egyik önkéntes csapat az andaui út mentén, egy másik a lókerti pihenőparkban takarított, de a kiserdőbe is jutott egy csoport. A hagyománnyá vált akció sikerét bizonyítja, hogy az elmúlt évekhez viszonyítva egyre kevesebb a szemét, de azért bőven volt még mit szedni a három helyszínen. A legfurcsább eldobált tárgyakkal is találkozni lehetett az erdőben, találtak többek közt mobiltelefont, játékokat, rézdrótokat és műanyag flakonokat.

A Balassi Bálint Ifjúsági Klub lelkes csapata minden évben részt vesz az akcióban. Szeretnének példát mutatni a szemetelőknek, de csapatépítésnek is hasznos számukra ez a nap, mondta el nemrég megválasztott új elnökük, Pethő Benjamin. A fiatalok most már új elnökükkel együtt húzták fel a kesztyűt a szemetelők ellen.

Balsay Sándor, az önkormányzat településfejlesztési tanácsnoka szerint már messze vannak a közterületek attól az állapottól, ami miatt a szemétszedési akció elindult. Mégis mindig újabb gondokkal találkoznak. „Sikeres az akció, hiszen eltűntek a nagy szemétlerakatok és az építési törmelékek, tehát a város környékét sikerült megtisztogatni. Most a legújabb tapasztalatom az, hogy az Andau felé közlekedő járművekből rengeteg dobozt és flakont dobálnak ki az utasok. De ezeket legalább könnyebb összeszedni, mint régebben például a gumikat.” – mondta el Balsay Sándor, településfejlesztési tanácsnok. Szerinte az utak menti fasorokban és a nyolcvanhatos főút mellett még mindig nagy mennyiségű szemét van, annak megtisztítása azonban a szombatinál sokkal nagyobb munkát igényel.

A megmozdulás fontos célja az is, hogy felhívja a lakosság figyelmét a szemetelés okozta környezeti károkra.

 

Petz Brigitta

-hirdetés- -hirdetés-