Több utcába vág bele az önkormányzat – öt belterületi mellékutca is új burkolatot kaphat. A művelődési ház felújítási összegéből 12 millió forintot pályázati úton visszanyert Jánossomorja, amit most az útfelújítási kerethez csatoltak. Így az elmúlt évek legnagyobb összegét, 47 millió forintot sikerül a belterületi utakra fordítani. Közel egy évtizede csak saját magára számíthat Jánossomorja a mellékutak felújításában. Ez meg is látszik az állapotokon.

Viták is kialakultak. Több utcában aláírásokat gyűjtöttek a lakók, több más utca mellett a képviselők harcoltak. Nem egy képviselő a saját környékéért, utcájáért szállt síkra. De jut még szavazni való legközelebbre is, két utcáról nem tudtak dönteni.

Két utcában biztos a felújítás: Az évek óta parlagon hagyott Malom utca burkolata megújul. A Halomalja utca is új fedőréteget kap, hogy megoldják a kátyútól szabdalt, áldatlan állapotokat.

A Szabadság utcától a vasúti átjáróig a felszíni vízelvezetést újítják fel. Két szakaszról majd az árajánlat beérkezése után döntenek. A Balassi utca illetve a felsőlókerti játszóteret a Dicsőfi utcával, és a temetővel összekötő két utca burkolatát is megújítanák. Erről áprilisban dönthet a testület, és valószínűleg az olcsóbban renoválható szakasz nyer.

Egy fontos szakasz maradt ki. A 86-os főutat a hátsó vasúti átjáróval összekötő utca tehermentesíthetné a nagy forgalmú főutcát. Ehhez azonban jóval vastagabb és drágább burkolatot kellene kapnia, ami jórészt el is vitte volna a rendelkezésre álló keretet, ezért a testület úgy döntött, jövőre újra versenyezhet a csak névtelen utcaként emlegetett szakasz.

Az idei 47 milliós rekordkeret azért alakult ki, mert a pusztasomorjai pihenőpark melletti útszakasz mégsem az önkormányzat, hanem az állam újítja fel, így a város fordíthatott a mellékútjaira is. A főút felújítása azonban még várat magára. Bár április elejéig tervezték a munka befejezését, az elhúzódó közbeszerzési eljárások még nem zárultak le.

 

Hauptmann Tamás

-hirdetés- -hirdetés-