Zenevonat indult Jánossomorjáról a művelődési ház gyermekbérletes előadássorozatában. A mosonmagyaróvári Kislaptáros Népzenekar Megy a Gőzös, megy a Gőzös című, saját szerzeményű mesejátéka egy olyan vonatról szólt, amire csak hangszerrel lehetett felülni, és Mosonmagyaróvárról egészen Erdélyig zakatolt. Az alkotók szerdán egy vidám színdarabbal mutatták be a gyerekeknek nemcsak a magyar népzene sokszínűségét, de a változatos népi hangszereket is.

Ízig-vérig magyar mesét nézhettek meg a jánossomorjai ovisok és kisdiákok. Tőlünk egészen a Kárpátok bércéig varázslatos zenevonat indult, amire csak hangszerrel szállhattak fel a zenészek.

Térségünk zenéiből is hallhattunk dalokat, de a Duna-Tisza köze és a Dél-Alföld muzsikája is megénekeltette a gyerekeket. A határon túl Kalotaszegen át a Gyimesekig is eljutott a gőzös. Vidám karakterek jelentek meg a színpadon. Volt, aki kerékpárral tekert a vonat után, és olyan is, aki a jegyét hagyta el. A keresés vidám történetét balladába is öltötte a zenekar.

Fotógaléria a képre kattintva!

Az alkotók mindezzel a gyerekeket akarták közelebb hozni a népzenéhez, és a magyar tájak megismeréséhez, játékosan, viccesen. A közönség nagyon hálás volt. A lányok természetesen a kis prímás és a kalauzlány között kibontakozó szerelmi szálnak és a szerenádoknak örültek. Valaki pedig a vicceknek örült, hiszen a furfangos székely embert is bemutatta a darab. Különleges magyar népi hangszerekre is rácsodálkozhattunk, a népzenekarok már jól ismert eszközei mellett a tekerőlant, a kecskeduda és például az ütőgardon is megszólalt.

A gyerekek örömére a visszaúton is együtt maradt a társaság, és hogy miért? Mert a nagy nótázásban elfelejtettek leszállni.  De nem lett mindennek csalódás a vége, a szerelmesek természetesen egymásra találtak…

Fotógaléria a képre kattintva!

A szomszédvárból származó és nálunk is sokszor megforduló Kislaptáros másodszor adott elő egész estés zenés mesejátékot a gyerekeknek. Nemrég a tündértó titkát felfedezve szigetközi meséket láthattak a jánossomorjaiak. Az előadások értékét az képezi különösen, hogy tartalmas, a magyar, és ezen belül környékünk hagyományain is alapuló tudnivalókat gyereknyelven taníttat meg a legkisebbekkel, a színvonalas műsorért ugyanakkor nem kell a nagyobb városok, vagy a főváros művészere várnunk.

Fotógaléria a képre kattintva!

 

 

 

Hauptmann Tamás

-hirdetés- -hirdetés-