A város utcáinak kétharmada kísértetiesen üres, a házak többsége tárva-nyitva áll, odabent bútorok, gázon hagyott edények, az udvaron ellátatlan háziállatok. Jánossomorja lakóinak 64 százaléka eltűnt… Ilyen hatása lenne, ha ma telepítenének ki annyi embert városunkból, mint 1946 húsvét tájékán. 68 éve e napon indult meg az első vasúti szerelvény Németországba a magyarországi kitelepítettekkel, tavaly december óta ez a dátum a magyarországi németek elűzésének emléknapja.

„Vertreibung“ [Elűzés] 1989. –  Leonhard Eder. A 12 évesen Mosonszentjánosról családjával elűzött Leonhard Eder munkája – megjelent Hubert Segeritz – Von St. Johann in Westungarn nach Gerlachsheim im Taubertal: Geschichte einer Vertreibung im 20. Jahrhundert

Fejenként két bőrönddel űzték el a legtöbb német ajkút Magyarországról. Mosonszentpéterről 1384, Mosonszentjánosról 2267 főt telepítettek ki húsvét napjaiban. De más módon is elhurcoltak, deportáltak családokat, így összességében szerényen is nagyjából 3800 főre tehetjük a kitelepítés áldozatainak helyi számát. Az összlakosság több mint felét, a német ajkúak 2/3-át. A megyéből 11 szerelvény indult, ebből négyen csak településünkről származók voltak. Ezt Varga Veronika tanulmányában olvashatjuk a Jánossomorja Füzetek 2006/1-es számában.

Mosonszentpéteri transzport a Mosonszentjánosi állomáson  – Rudolf Kleiner – St. Johann und St. Peter am Heideboden, megjelent a Jánossomorja Füzetek 2006/1-es számában

Az Országgyűlés 2013. december 17-én nyilvánította a magyarországi németek elhurcolásának és elűzetésének emléknapjává január 19-ét. Ekkor indult el országunkból az első vonat, amely német származásuk miatt a kollektív bűnösség elve mentén háborús bűnössé vált embereket szállította.

A parlament határozatában hangsúlyozta, tisztelettel adózik mindazok emléke előtt, akiket a második világháború után a kollektív bűnösség igaztalan vádja és elve alapján üldöztek és hurcoltak el.

Orbán Viktor miniszterelnök közleményében a németek elhurcolását az egész nemzet pótolhatatlan veszteségének tartja. Felidézte, amikor hatvannyolc éve, 1946. január 19-én elindultak a marhavagonok Németországba, a magyarországi németek kitűzték a vagonokra a magyar zászlót, amelyre azt írták: “Isten veled, hazánk!”.

Hauptmann Tamás

-hirdetés- -hirdetés-