A biztonságikamera-rendszer hamarosan üzembe áll Jánossomorján, de még kihasználják az időt a bűnözők – több betörés, besurranás történt nálunk és Mosonszolnokon is. Be nem zárt kapujú portákat jártak végig ismeretlen tettesek és a pénztárcától a szerszámokon, élelmiszeren át vitték, ami könnyen mozdítható volt.

Szentpéter pár utcája különösen sötétbe burkolózik éjjel, sokszor még a közvilágítás is kimarad – ezért is könnyebb a dolguk itt a betörőknek a rendőrség szerint. December végén három ház portájára, nyitva hagyott melléképületébe törtek be. Könnyen mozdítható dolgokat, élelmiszereket, szerszámokat, pénztárcát loptak el. A rendőrség szerint sokkal több házba bemehettek, benyithattak.

A héten hasonló esetek történtek Mosonszolnokon. Az ismeretlen elkövetők akár távolról is érkezhetnek, más megyéből célzottan jöhetnek a környékre egy-egy napon és több bűntettet követnek el minél gyorsabb idő alatt.

A hét fős rendőrőrs munkatársai és a polgárőrség nem tudja 24 órában járni az utcákat, ezért is fontos, hogy a lakók se legyenek felelőtlenek. A rendőrség kéri, hogy ügyeljünk a zárhatóságra, ne hagyjuk nyitva a kapukat, még éjszakára sem. Gyanús alakokat látva pedig azonnal hívjuk a rendőrséget.

Hamarosan azonban már komplett kamerarendszer is figyel Jánossomorján. 13 optika kerül az utcákra, nagyjából tízmillió forintért. 2013 végére tervezték a próbaüzem elindítását, a jogi és technikai akadályok mára hárultak el.

Mosonmagyaróváron, például a piactéren, nagy hasznát veszik a térfigyelő kameráknak. Hasonlóak kerülnek hozzánk is, jó felbontású, éjszaka is használható képet biztosítva a rendőrőrsnek. A munkákat már elkezdték, több átjátszó állomást is telepítettek: az őrs adótornyára, a hengermalom tetejére, és a pusztasomorjai templomra.
Lőrincz György alpolgármester elmondta: – „Valószínűleg január végén megkezdődhet a próbaüzem, négy-öt kamera kerül a helyére, a többi pedig utána, fokozatosan. Azt reméljük, hogy márciusban teljes egészében üzembe helyezhető lesz a város biztonságát fokozó kamerahálózat.”

Nyárig kiderül az is, mit kell még változtatni a rendszeren a hatékonyság érdekében, át kell-e helyezni kamerákat, szükség van-e további készülékekre. A későbbiekben ugyanis további kamerákkal is bővíthető a hálózat.

HT

-hirdetés- -hirdetés-