Megegyezne az önkormányzat a PEZ, Ed.Haas és az AMB cégekkel a 86-os főút veszélyes kereszteződésének kivilágításáról. A testület javaslata, hogy a közel hatmillióba kerülő lámpasor költségeit harmadolják el az érdekeltek között.

A szerdai testületi ülésen született meg az önkormányzati javaslat, amivel az érintett cégekhez fordul a város. A több halálos áldozatot és számos balesetet követelő kereszteződés legfontosabb biztonsági intézkedése a lámpás megvilágítás lenne. A tervek szerint két oldalon három-három kandeláber már megfelelő fénybe borítaná a veszélyes szakaszt a két buszmegálló között. Ennek költségeit azonban egyedül a város nem tudja felvállalni, minden résztvevő a harmadát fizetné ki a testületi javaslat szerint. Ezzel keresik meg a cégeket.

A két hete kikerült prizmás burkolati jelzéseket a cégek finanszírozták. A közútkezelő – szűkös anyagi helyzetére hivatkozva – útburkolati jeleket és figyelmeztető táblákat telepít.

A probléma évek óta tartó jegelését az is okozta, hogy nem jutott dűlőre a három fél abban, ki mennyit finanszírozzon a lámpás megvilágításból – korábban szó esett például töredéknyi, pár százezer forintos céges hozzájárulásról is. A felek az év első felében kezdtek újra tárgyalásokat a biztonság fokozásáért. A városhoz érkezett javaslat szerint a cégek a településhatárt kitolását szerették volna a gyárakig, ez magával vonta volna a közvilágítás teljes kiépítését a kereszteződésig, a városkassza terhére. Erre szükség sincs, sem pedig anyagi fedezet nincs rá, hiszen több tízmilliós összeg lenne a végösszeg így – utaltak rá a képviselők.

Az üzemek iparűzési adóelőleggel járultak volna hozzá a munkálatok költségeihez, ez azonban az önkormányzat javaslatában nem kapott helyet, elutasítja a város, hogy a cégek iparűzési-adójából fordítson erre, hiszen így végső soron teljesen az önkormányzat kasszájából fizetnék ki a lámpákat. Az önkormányzat ragaszkodik ahhoz, hogy mindhárom fél egyenlő arányban szálljon be a költségekbe.

JTV

-hirdetés- -hirdetés-