A téli időszakban sok elfagyott vízmérőt kell kicserélniük a vízműszolgáltató embereinek, ami legtöbbször a tulajdonos gondatlanságából adódik. A vízóra kicserélésének költsége azonban a  tulajdonost terheli, ezért fontos a megelőzés. A tartós hideg komoly károkat okozhat a talajban vagy a fűtetlen pincékben lévő vízmérőkben, sőt a falakon belüli vízvezeték-hálózatban is. Az eltört vezetéken keresztül egy óra alatt is akár a többszöröse ömölhet a szabadba egy átlagos család napi vízfelhasználásának. A szigetelés pedig nem is olyan bonyolult. A legegyszerűbb megoldás, mikor a vízóra fed lap alá egy sima kukás zsákot teszünk, ez a hideg levegőt nem engedi be az aknába, a meleget pedig bent tartja, ami sokat segít a megelőzésben. A károk akár több tízezer forintos nagyságrendűek is lehetnek, az intézkedések elmulasztásából adódó költségek pedig minden esetben a fogyasztót terhelik. Abdai András az Aqua Kft. jánossomorjai telepvezetője arra figyelmeztette a lakosokat, hogy legtöbbször a szellőző fadarabot vagy tégladarabot hagyják az emberek a fed lap alatt és ez pont elegendő ahhoz, hogy elfagyjon a vízmérő. Egy ilyen eszköz kicserélésének az ára akár a 30 ezer forintot is elérheti.

De nem csak az aknafedőn át beszivárgó hideg jelent veszélyt. A kerti csapok levezetik a hideget, ami ugyanúgy elfagyaszthatja a vezetékeket.  A megfelelő szigetelés mellett, fontos, hogy rendszeresen ellenőrizzük, nincs-e az aknában víz és, hogy az aknafedő is mindig a helyén legyen. A tél közeledtével a lehullott csapadék elvezetése is folyamatos problémát jelent városunkban. Sokan a szennyvíz vezetékekbe engedik le a csapadékot is ami tilos és veszélyes is, hiszen ennek a csövek csak a szennyvíz elvezetésére alkalmasak.

Az Aqua Kft munkatársai felhívják a lakosság figyelmét, hogy a vízbekötések törvényi szabályozása is megváltozott, a jövőben külön tervet kell erre is készíteni, mely minimális többletköltséggel is jár.

 

-hirdetés- -hirdetés-