Polgári védelmi képzést tartottak Jánossomorján péntek délután. Az átszerveződött jánossomorjai állomány számára a téli védekezés volt az első igazi erőpróba, de a szigetközi árvíz sem kímélte a csapatokat. Most az átalakulásról is hallhattak az érdeklődők, de az önkéntesek toborzása is fontos célja az előadássorozatnak.

A nyári szigetközi rekordárvíz rekord összefogást igényelt a polgári védelem állománya és az önkéntesek részéről egyaránt. Akkor a jánossomorjai 185 fős polgári védelmi állomány egy része rengeteg önkéntessel vett részt a védekezésben. Jánossomorja állománya, kiegészülve a várbalogi és újrónafői tagokkal adják a Lajta csoport nevű beavatkozó csoportot is, ők dolgoztak az árvíznél. A mintegy 25 fő nem csak Jánossomorján, hanem a környező településeken is védekezik.

A két éve történt átalakulás óta Jánossomorja a kettes kategóriájú települések közé tartozik. Főként a 86-os főút forgalma miatt került a város ebbe az osztályba, hiszen emiatt külön felkészülést igényel például városunkban egy vegyi védekezéssel foglalkozó csapat létrehozása is. De a polgári védelem egységeit vetik be különleges időjárási események, környezeti katasztrófa, tömegkarambol esetén is.

A polgári védelem lényege, hogy az adott település lakossága minél gyorsabban és hatékonyabban tudjon fellépni a veszélyhelyzetben. Hauptmann Tamás, a város e témával foglalkozó közbiztonsági referense elmondta: – „A téli védekezés volt nálunk az első erőpróbája a polgári védelemnek. Melegedőket kellett nyitni, majdnem be kellett vezényelni az embereket az utakról, ami körülbelül fél órán múlott. Aztán szinte a hó elmúltával érkezett az árvízveszély, ahol szintén nagy szükség volt a segítő kezekre. Ezért is mondtam a megjelenteknek, hogy kicsit olyan könnyű ez a dolog, hogy itt vagyunk egy jól fűtött épületben, talán nem is értik sokan hogy miért van erre szükség. Azért van erre szükség, hogy minél jobban fel tudjunk készülni arra, hogy ha baj van gyorsabban és hatékonyabban tudjunk segíteni mi saját magunkon.”

A város polgári védelmi állománya számára jövő héten pénteken is ugyanilyen előadást tart a Mosonmagyaróvári Katasztrófavédelmi Kirendeltség este hat órától a művelődési házban, ahová az önkénteseket is várja az önkormányzat.

 

JTV

-hirdetés- -hirdetés-