Idén is hagyományos Katalin-napi énekversennyel emlékeztek a világhírű énekesre a diákok a Klafszky Katalin tagiskolában péntek délután. A település énekes tradícióit őrző megmérettetésen mind a nyolc évfolyam diákja a zsűri elé állt. Nem ritka, hogy ezen a versenyen igazi tehetségekkel találkozik a zsűri.

Névadójukra emlékeztek a Klafszkys diákok a hagyományos Katalin-napi énekversennyel péntek délután. A Vármegye Hangja verseny győztese, Dohány Bernadett népdalokkal hozta meg az iskolások kedvét az énekléshez.  De a negyedik osztályosok is dalcsokorral készültek. Prátser Krisztián is megénekeltette a gyerekeket: az ő segítségével melegítették be hangszálaikat a diákok.

A termekben aztán a legkisebbek népi gyerekdalokkal folytatták. A kicsik között még olyan volt, aki szerelmének szóló dallal készült, amit saját maga költött át. Az évfolyamonként versenyző diákok között igazi tehetségekkel is találkozott a zsűri, nagy örömükre szolgált az is, hogy a sok szép énekhang között fiúk is bőven akadtak.

A sok gyakorlás mindenkinek meghozta a gyümölcsét. A zsűri díjazta a legjobbakat, különdíjakat is bőven kiosztottak, de természeteseten minden résztvevő ajándékkal térhetett haza.

Több célt szolgál a verseny, hiszen az iskolában fontos, hogy a diákok már korán megismerkedhessenek a népdalokkal és az óvodából hozott tudásukat tovább bővítsék. A mostani világban kezdenek ezek az értékek feledésbe menni, nincs a hagyományoknak olyan nagy jelentőségük, mint régen. Mi azzal szeretnénk megőrizni ezeket, hogy a gyerekek népdalokat énekelnek, ezzel szeretnénk bennük elültetni bennük azt, hogy fontos a múltunk, az, ahonnan jövünk. Egyszerre több dolgot szeretnénk elérni és az óvodából hozott lelkesedést szeretnénk ébren tartani. – mondta el Majorné Horváth Gyöngyi, a verseny egyik szervezője.

Az iskola névadója, Klafszky Katalin 1855-ben született Szentjánoson, világhírű opera szopránként számos szerepben színpadra lépett. Emlékét minden évben énekversennyel őrzik az iskolában.

 

Petz Brigitta

-hirdetés- -hirdetés-