’56 tragikus eseményei Jánossomorja mindhárom településrészét sújtották. A mosonmagyaróvári sortűznek jánossomorjaiak estek áldozatul, sebesültek meg, tűntek el. A menekülők közül több tízezren vettek itt búcsút Magyarországtól. Az események akkori részesei szombaton Jánossomorján és a mosonmagyaróvári gyásztéren tisztelegtek az áldozatok, hősök előtt.

Több mint 180 ezer magyar hagyta el hazáját 1956-ban. Közülük több tízezren a tarcsai úton és az andaui hídon keresztül indultak nyugatra. Rájuk is emlékeztek szombaton a pusztasomorjai emlékkopjafánál, a menekülők útján. A menekülők a poggyászukon kívül sorsukat, magyarságukat és reményeiket vitték magukkal, reményeiket, hogy a jövőben szabadon élhetnek hazájuktól távol, mondta el Dr. Hajas Gábor a bécsi magyar nagykövetség képviselője beszédében. A neves író, Camus a magyar eseményeken megrendült sorait idézve hangsúlyozta, hogy sok magyar, a külföldiekkel ellentétben még ma sem érti az akkor történteket, így nem tudnak megfelelően emlékezni és gyászolni sem. A koszorúzáson Dohány Daniella gyönyörűen énekelt két magyar népdalt a hazájuktól búcsúzók gondolatait idézve, Wittmann Elekné pedig Medgyesi Imre egy hazaszeretetről szóló versét mondta el.

A megemlékezésen a Bécsi Europa Club elnöke, Smuk András is részt vett, aki maga is 56-os menekült, de az elmúlt években rengeteget tett azért is, hogy méltó emléket állítson az 57 évvel ezelőtt történteknek. Munkásságát most a magyar érdemrend középkeresztje díjjal jutalmazták. Elmondta, hogy sajnos az ’56-os generáció tagjai már egyre kevesebben vannak és ezért is kellenek az emlékművek, hogy a fiatalabbak akkor is emlékezzenek, amikor már nem lesz, aki elmesélni nekik. A Pusztasomorján található emlékkopjafát a Bécsi Europa Club és a város önkormányzata közösen állította két éve, hogy mindenki méltóképp emlékezhessen a menekülőkre. Lőrincz György alpolgármester elmondta, hogy 2013-ban is a szabadságot kell, hogy jelentse az ’56-os történelem, hiszen azok az emberek, akik november 4. után menekültek külföldre, azok a szabadságukat féltették és ezért menekültek. A mai világban is az a legfontosabb, hogy az ember szabadok lehessenek, szabadon élhessen egy szabad hazában.

 

Közülünk valók

Jánossomorjai áldozatokra is emlékeztek Mosonmagyaróváron, a Gyásztéren. Október 26-án az egykori laktanya előtti sortűzben Kelemen Rezső 16 éves ipari tanuló életét vesztette, de településünkről többen megsebesültek itt. 57 évvel ezelőtt békés tömeg indult az egykori határőr laktanya felé, hogy átállásra szólítsák fel a katonákat és levetessék a vörös csillagot az épületről. A laktanya hadianyagait és titkos dokumentumait védő katonák figyelmeztető lövések nélkül tüzeltek. A sortűzben összesen több mint ötvenen lelték halálukat és több mint nyolcvanan sebesültek meg. Koszorúzással és emlékező szavakkal 1990 óta idézik fel a gyásztéren történteket.

 

Kajtár Éva

-hirdetés- -hirdetés-