Év végén már az új templomukban tarthatják a szentmiséket a katolikus hívek Újrónafőn. A templom létrehozásának ötlete közel 20 éve fogalmazódott meg a helyiekben. 2006-ban rakták le az alapköveket, de az építkezés csak az idei évben kezdődött meg. Már a falakat fugázzák a munkások az újrónafői templomnál. A munkálatok egy közel 20 éves építkezés végére tehetnek pontot az idei év végén.

2006-ban az alapkő letételekor még egy nagyobb, ökumenikus templom létrehozását tűzte ki célul Újrónafő vezetősége és a Győri Egyházmegye. Az akkori plébános Butsy Lajos katolikus bálokat szervezett, ahol a közösség tagjai téglajegyek megvételével támogathatták a templom megépülését. Az eredetileg 250 férőhelyes templom alapjait akkor meg is építették, de az építkezést pénzhiány miatt szüneteltetni kellett.

Idén 43 millió forintból indult újra az építkezés, amiben Kapui Jenő mosoni plébános segít – aki eddig látta el a feladatokat Újrónafőn, amely ezentúl már az óvári egyházi kerülethez tartozik. – Fontos, hogy legyen templom, hiszen eddig a szentmiséket a kultúrházban mutattuk be, amikor valamilyen választás vagy rendezvény volt, akkor el kellett halasztani, hétköznap nem tudtunk gyászmisét mondani, mert a kultúrháznak sok más funkciója van. Tovább a kis katolikus közösség álma, hogy legyen egy saját kis templomuk – és ez úgy néz ki, ebben az évben megvalósul.”  A templom most modern külsővel épül, torony nélkül, ám később, ha az anyagi helyzet úgy hozza, toronnyal is bővíthet az épület.

A templom természetesen nem csak a katolikus közösség számára fontos, hanem az egész település szívügye is. Kovács Péterné korábbi polgármester elmondta, reméli, hogy összetartó erő lesz a templom. – “Bízom benne, hogy többen látogatják majd a miséket, mint eddig a kultúrteremben, ahol alig húszan szoktak megjelenni.” Újrónafőn közel 300 fős a katolikus közösség. A böszörményi betelepülők alapította település egykor szinte teljesen református felekezetű volt, református templomuk is dísze a falunak, mára azonban a lakók több mint katolikus.

 

-hirdetés- -hirdetés-