Sutyorogni ajánlott! – szokatlan szabály egy könyvtárban, most mégis követni kellett. Az olvasás, könyvkeresés helyett a héten más programokért mehettünk a városi könyvtárba – néprajzi előadás, verses vetélkedő, drámapedagógia foglalkozás, megbocsájtás hete és sok egyéb érdekesség várta a közönséget az országos könyvtári héten.

Szerdán délután ismét irodalmi vetélkedő várt a 11 kis gárdára oszlott 3.-4. osztályosokra. Háromfős nyomozócsoportok vetették magukat az elveszett verssorok, elrejtőző költők után. Korábban mesék, most versek tartogattak titkokat. Kódokat bogoztak a rejtélyek megfejtéséért, félbe maradt szöveget egészíthettek ki, és apró részleteket raktak össze – kirakóból. De a verstanulásból is vizsgáztak, és mi is lehetett volna jobb téma az őszi könyvtári héten, mint az évszakok. Az ügy lezárása előtt pedig minden kis nyomozót kitüntettek, külön elismerték a jó csapatokat.

Az első helyezett csapat:  Winkler Klaudia, Tóth Evelin, Winkler Viktória

 

Eredmények:

 

  1. helyezés: 4.oszt., II. csapat / Tóth Evelin, Winkler Klaudia, Winkler Viktória/
  2. helyezés: 4.oszt., I. csapat /Gerák Ajsa, Tóth Endre, Sárközi Lili /
  3. helyezés: 3. oszt. / Farkas Gergő, Molnár Csenge, Takách Panna /

A felnőttek meséiről is hallhattunk a héten. Lanczendorfer Zsuzsanna néprajzkutató egyetemi docens már sokat járt nálunk. Most arról beszélt, mi mindent tartott a néphagyomány a napról, a holdról és az égitestekről.Hallhattuk a csillagképek régi neveit is. Sok égitestekkel kapcsolatos néphagyományt érintett az előadás, az afrikai törzsektől a székelyeken át egészen környékünk sváb lakosságáig. Az egyetemi tanárnő mint mindig, most is énekelt, a témához kapcsolódó népdalokat hallhatott a közönség.

Drámapedagógiai foglalkozás is várta az érdeklődőket pénteken. A játék során most egy megtörtént baleset szereplőinek helyébe léphettek a résztvevők. Újraalkották az eseményeket, véleményeket mondtak a történtekről, akár egy szereplő bőrébe bújva.

Egyre több információt tudtunk meg az esetről, így a vélemények is változtak, az emberek jobban együtt éreztek az elején még könnyen elítélt résztvevőkkel is, és ezzel elfogadóbbakká, együtt érzőbbekké váltak. Fekete Annamária drámapedagógus ezzel azt akarta megértetni mindenkivel, hogy az ilyen esetek kapcsán gyakran a gyors és felületes elítélés uralkodik el rajtunk, pedig egyrészt mindannyian kerülhetünk nehéz helyzetbe akár csak egy pillanatnyi figyelmetlenség miatt is, ráadásul a dolgok nem mindig úgy történtek igazából, ahogy mi láttuk, és véleményt alkottunk róla. A drámapedagógus heti rendszerességgel tart hasonló foglalkozásokat a könyvtárban kisgyerekek számára.

Az elfogadás témája sem véletlen, pénteken tartották az elfogadás világnapját. Idén a könyvtár az emberi kapcsolatokért jegyében szerveztek programokat az országos könyvtári héten.

 

 

 

HT

-hirdetés- -hirdetés-