Télen is használható, műanyag talajú pályát készíttet az önkormányzat a központi iskola udvarára. A közel 15 milliós beruházás nemcsak az iskola egyre helyigényesebb tornaóráit segítheti ki, de a városi tömegsportnak és a sportegyesületnek is nagy segítséget nyújthat.

Pár hónappal ezelőtt még műfüves talajú pályát szeretett volna a sportegyesület és az önkormányzat, egy állami pályázat segítségével. Az állami konstrukció azonban nagyon drága, 30 milliós, és csak az önrész 10 milliót kóstált volna. Bella Zsolt iskolaigazgató-képviselő indítványa szerint a magas költségű állami lehetőség helyett, ha mélyebben a zsebébe nyúl a város, nem sokkal többől a város maga is felépíttethet egy szabadtéri, puha talajú kispályát.

A műfüvet is elvetette az önkormányzat, mert csak labdarúgásra használható. Akad azonban már lehetőség is, ebből példákat is hozott be a legutóbbi testületi ülésre az igazgató. Leterített gumirétegre öntöttek új talajt a sportcsarnokban két éve. Most a pálya betonja is ilyen borítást kapna ugyanattól a német cégtől, csak erősebb anyagból, ami a nem sérülékeny, és az időjárás viszontagságait is jól tűri, elvezeti a vizet is, így akár az enyhébb téli napokon is pattoghat a labda a szabadtéren.

A sporttelepet sem gondolják ideális helyszínnek a javaslattevők, mondván, ott jórészt az egyesület játékosait szolgálná, nem a lakosokat, diákokat. A testület több helyszínt is felvetett. A sporttelep, a Felső-lókerti játszótér és a Klafszky-iskola udvara helyett azonban a jánosi iskolaudvar lett a befutó, ahol most még bátorság kell a szaladgáláshoz.  Itt – a játszóterekkel szemben – állandó felügyelet biztosítható a rongálások megelőzésére, és a legtöbb jánossomorjai iskolás diák használhatná a pályát. A Klafszky-iskola ötlete is felmerült az ülésen, de oda csak a gyerekek alig egyharmada jár. A többségi elv Szentjános mellett szól – utalt rá az igazgató. A péteriek rendszeres áthozatalában pedig bízik Bella Zsolt.

Az ízületkímélő pálya a mindennapos testnevelésben is nagy segítség lehet. Minden évben két-három osztállyal többnek kell ugyanis testnevelést tartani Jánossomorján, ezzel pedig már jövőre helyszűkében lehet az iskola.  A területet magas rácsokkal vennék körbe, ami azonban mobilis, így iskolai ünnepségekre kinyitható a tér. Összesen nagyjából 14 millió forintba kerülő beruházáshoz világítás is tartozik. A jövőben a csarnokhoz hasonlóan működtethető és kiadható funkciót terveznek a képviselők. A játéktér pár méterrel kisebb lesz a szabványosnál, de ez nem jelent hátrányt. Az egyesület is támogatja az ötlet, a JSE sportolói is használhatják majd a pályát.

 

Hauptmann Tamás

-hirdetés- -hirdetés-