Enyhül a zsúfoltság a rendelőben: A jelenleg betöltetlen praxist felosztják a két helyi háziorvos között. Erről döntött a testület, miután a hosszú hónapok várakozása után sem sikerült új háziorvost találni.

Megszokott már a hosszú várakozás a váróteremben. Három éve betöltetlen ugyanis a péteri kettes számú körzet háziorvosi posztja. Több mint egy éve már Dr. Vártok Péter helyett az önkormányzat a praxis tulajdonosa, aki a szintén háziorvosi praxist vezető Dr. Mihályi Zsuzsannát bízta meg a helyettesítéssel. Az önkormányzat folyamatosan keresett háziorvost, azonban a három év alatt két érdeklődő akadt, ők sem álltak kötélnek. Pedig a kedvező környezetben lévő, kecsegtetőnek vélt város ingyen adta a praxist és lakást is kínált hozzá. Mégsem kellett. Ma az orvostársadalom nagy százaléka, a fiatalok 60-70 százaléka külföldre kacsintgat. Két vállra fektették tehát az önkormányzatot, akik most szintén két vállra fektetik a munkát Jánossomorján.

A helyettesítés korlátozott ideig folytatható, a törvényi határidő a végéhez közeledik, így megoldást kellett találni a problémára. Most az önkormányzati képviselőként is tevékenykedő Dr. Mihályi Zsuzsanna doktornő javaslatára újraosztotta a létszámokat az önkormányzat.  Vagyis a két háziorvos, Mihályi Zsuzsanna és Nagy Mária doktornők között egyenlően felosztják az 1100 fős péteri körzetet. Így két körzet marad, két felnőtt háziorvos fogadja a jánossomorjai betegeket.

Van aki nyer, van aki veszít. Nagy Mária praxisában többen járnak, ott a betegek számára is elvben érezhetően növekszik a létszám, ám akik Mihályi doktornőhöz jártak, fellélegezhetnek. Ebben a rendelőben mindenki örül, a betegek a várakozást, az orvos a munka mennyiségét alig győzte. Mihályi Zsuzsanna televíziónknak elmondta, komoly kórházi szakmai múlttal őt is frusztrálta, hogy nem jut elegendő idő és figyelem a betegekre. – Ilyen létszámnál nem tudtam már úgy gondozni a beteget, olyan alapossággal, ahogy szerettem volna, sokszor szinte tűzoltómunkát kellett végezni, ezért is sürgettem a változtatást. Nem a mindennapi kisebb gondok ellátása a nehéz, hanem az, hogy ebből a sok emberből kiszűrjük azt a párat, aki tényleg nagyon beteg, és a beteggondozás is feszített feladat, pedig ez is a háziorvos nagyon fontos munkája.”

Most nagyjából 3700 ember tartozik Mihályi Zsuzsanna praxisához. Ezután 2850-en jutnának egy orvosra. Az eddig három, most két részre osztódó praxissal joggal merülhet fel a kérdés, nem lesznek így is magasak a létszámok? A nagyjából 3000 fős praxis az országos közepesnél valamivel nagyobbat jelent, korántsem kezelhetetlen méretűt – Jánossomorja a három településrész miatt szinte hagyományosan rendelkezett három körzettel.  – „A 3000 fő soknak hangzik, de szerencsére ennek csak a töredéke beteg, még járványos időszakban sem haladhatja meg az erőnket a beteglétszám.” – mondta a doktornő.

Az átalakulás féléves időt vesz igénybe, ám a betegek számára alig lesz érezhető valami. Valószínűleg a két orvos utcák szerint dönthet a beosztásról, ám utána mindenki szabadon választhatja meg, kihez szeretne járni a szabad orvosválasztás szerint. A lakosoknak ez semmilyen költségébe nem kerül majd.

Van-e visszaút, vissza lehet-e csinálni az összevonást, ha esetleg újra akad megfelelő jelentkező, kérdezte Lőrincz György alpolgármester a szavazás előtt a testületi ülésen. A válasz igen, ezt az önkormányzat bármikor háromra bonthatja, ha akad jelentkező. Ezt most a kényszerűség hozta – hangsúlyozta Dr. Kurunczi Károly polgármester.

Az összevonás nem okoz létszámváltozást a rendelőkben, asszisztenciában. A betegek is olajozottabb rendszerrel találkozhatnak, apróbb, adminisztratív ügyeiket a nővérre is el tudják majd intézni.

 

Hauptmann Tamás

-hirdetés- -hirdetés-