Visszaesett a helyi élelmiszer-ipari cégek forgalma, közel tízmillióval kevesebb iparűzési adó érkezett be az önkormányzathoz a félévi zárására. Ez azonban nem jelenti azt, hogy szűkebb lesz az év végi városkassza, az önkormányzat bízik a javulásban. Bizakodva szavazták meg a város féléves költségvetését a képviselők szerdán. A legfontosabb tétel, az iparűzési adóbevétel ugyanis 14 millióval marad el a tervezett félévi mértéktől: a 410 milliós éves előirányzatból eddig 191 millió mutatkozik.

 

 

A fő ok, hogy a végét járó válság beérte az élelmiszeripart, így egy kis visszaesés tapasztalható a helyi cégeknél. Sok kicsi pedig sokra megy. – „Nem tragikus a csökkenés, nagyjából tízmilliós nagyságrendű, ami remélhetőleg az év végére már eltűnik – mondta Dr. Kurunczi Károly polgármester – Bízunk abban, hogy nem csökken a tervezett összeg, mivel ez a legnagyobb adóneme a városkasszának.” A második félév általában gyümölcsözőbb, eddig minden év végén a várakozások felett teljesült az iparűzési adóbevétel. -„Nem kell megijedni, de az élelmiszeripar vásárlóerő-csökkenést él meg, ami elérte az itteni gyárakat. Úgy látjuk, nem lényeges nagyságrendben, de mivel sok e piacra termelő üzemünk van, ez összességében kiteszi a tízmilliót. De félelemre nincs ok, bízunk az emelkedésben!”

Van azonban olyan bevétel, ami biztosan csökkenni fog, ez pedig a gépjárműadó. Ennek 40 %-a marad helyben, amit a teljes évre 20 millióra terveztek. Ebből nem egészen 9 millió teljesült. Az okok elég prózaiak, sok autót kivontak a forgalomból, talán éppen a megszorítások, adóemelések miatt. Itt borítékolható egy-két milliós elmaradás. A többi bevétel a tervek szerint alakult.

A kiadási oldal stabil, nincs a tervezettől való eltérés, meglepetés. Rendkívüli eseménynek számít azonban, hogy a téli védekezésre idén összesen hat millió forintot költött a város, közel a tízszeresét, mint korábban egy évben. Ebből állami segítségként 2 milliót kaptunk meg a nyár elején, a belterületi védekezés költségeire. Az andaui úton és a 86-os főúton történt mentési munkálatainkat nem térítette meg az állam, mondván, az nem önkormányzati út.

A pusztasomorjai főútszakasz megépítésére végül 31 milliót költött a város, az összeg a munkálatok végén, nyáron vált véglegessé. Ez kissé több, mint a város elvben erre szánt kerete, ám hosszabb is a felújított szakasz: A templom helyett az egykori Muskátli panzió tájáról indulva a Tarcsai utcáig elkészült a szakasz.

 

 

Hauptmann Tamás

-hirdetés- -hirdetés-