Három kiállítással, amatőr és profi alkotók műveivel ünnepelt a város. A 10. évébe lépett kézműves szakkör mutatta be az évtized legjobb munkáit a művelődési házban. A Kozma Galéria pedig több ország kiváló festőművészeit vonultatta fel a mosonmagyaróvári ART Flexum művészcsoport gyűjteményével. A gyékényszövést nosztalgiázva elevenítették fel a Helytörténeti Gyűjteményben.

Apróságokkal indultak, tíz esztendő alatt azonban egyre szebb, komolyabb munkákat készítettek. Ezt a fejlődést, és a legszebb alkotásokat mutatták be szerdán megnyíló kiállításukon. A 15 fős csoport öt éve állandó létszámmal működik a művelődési házban.

Kétévente mutatják be eredményeiket, ez a tárlat azonban rendhagyó, hiszen anyaszervezetüket, a tízéves Társaskört köszöntötték, mondta el Lengyelné Mátyás Marianna szakkörvezető.

Több mint ezer tárgyat láthatunk a szeptember 27-ig nyitva álló tárlaton.

Együttműködve a befogadóval

2004-es várossá válásunk óta minden évben kiállítással köszönti a Kozma Galéria Jánossomorját. Nem véletlen, hogy a rendezvénysorozatot is itt nyitották meg. Lőrincz György alpolgármester beszédében elsősorban köszönetet mondott a segítőknek, civileknek magánszemélyeknek.

Idén a mosonmagyaróvári ART FLEXUM művészeti társaság képeiből válogattak a falakra. A főként nem figurális képeket Karczagi Endre mosonmagyaróvári festőművész mutatta be – igen közönségszórakoztató, vidám előadással. Szerinte fontos, hogy ne konkrét üzenetet keressünk a képekben, hiszen azoknak az a céljuk, hogy együttműködve a befogadóval benyomásokat, érzéseket alakítsanak ki.

A 15 éve működő, Príma-díjas művészcsoport a tág régió elismert festőit tömöríti a Dunántúltól Szlovákiáig, sorai között Glázer-Kozma Edittel. A társaság minden évben művésztelepet rendez Mosonmagyaróváron, neves művészeket meghívva szerte Európából. Jánossomorján is svájci, osztrák, iráni, lengyel, német ukrán, román, szlovák és magyar művészek képeit láthatjuk. Az itt készült képek gyűjteménye mára nagy értéket képvisel. (Még akkor is, ha jelenleg nem Mosonmagyaróváron, hanem szétszórva találhatjuk meg őket, a város ugyanis nemrég kiszállt a telep támogatói köréből. Az alkotások pedig jórészt a dunaszerdahelyi kortárs galériába kerültek, ami komoly rangot jelent ugyan, de mégsem teljességében látható, hiszen több kép a társaság tagjaihoz került felügyelet alá – így például a Kozma Galéria is óvva vigyáz pár képre.) A galéria évek óta szeretné meginvitálni a társaság egy kiállítását, és nagy szakmai büszkeség számukra, hogy ez most október 24-ig náluk látható egy eddig még soha így be nem mutatott spektrum.

 

Az egykor fontos gyékény

Szombaton a Helytörténeti Gyűjtemény is csatlakozott a kiállítók sorához: az évszázados hagyományokra visszatekintő gyékényszövést elevenítették fel. Kint és bent a múzeumban is felállítottak egy-egy kalodát. Sokan nemcsak figyeltek. Hamar előjöttek az elfelejtettnek tűnt mozdulatok. A gyékényezést jó kereset-kiegészítésnek bizonyult a Hanságban, egészen a hetvenes évekig, háziipar is alakult rá. Aztán már a Hanynál messzebbre, akár Karcagra, Szegedre kellett eljárni gyékényt aratni, és új anyagok váltották fel a régieket – mára pedig már ritka a növény. Hentes szatyrok, iskolatáskák, szőnyegek és szigetelőanyag is készült. A pusztasomorjai gyékényszövés híre a Habsburg császári udvarig is eljutott.


Pusztasomorjai gyékényezők egy 1880-as évekbeli metszeten

 

 

 

HT

-hirdetés- -hirdetés-