Erősödő baráti szálak osztrák szomszédainkkal: Felélénkülhet Andau és Jánossomorja kapcsolata az elkövetkező években. A települések vezetései közös céljaikról és jövőbeli terveikről is egyeztettek – ilyen például egy kerékpárút, vagy az iskolai cserekapcsolatok. A viszony hosszú évek hallgatása után éledt újra.

Bővítené a települések közötti kapcsolatot az két önkormányzat. Az eddigi andaui vezetés Oslival és Kapuvárral építette baráti szálait, de a tavaly megválasztott új polgármester és a szinte teljesen kicserélődött képviselő-testület Jánossomorjai kötődéseit tartja fontosabbnak. Andreas Peck elmondta: – „Biztos vagyok benne, hogy erre a kapcsolatra mindkét településnek szüksége van. Nálunk is sokaknak vannak Jánossomorjai ismerősei, rokonai, sőt az én nagyszüleim is onnan származnak, ezért nekünk nagyon fontos, hogy ez a kapcsolat felélénküljön.”

Andreas Peck polgármester is sok szállal kötődik Jánossomorjához, és reménytelien tekint a kapcsolatépítésre.

Az elsők között ezt a kapcsolatot tennék gördülékenyebbé: A szándékok között az Andau és Jánossomorja közötti kerékpárút megépítése is szerepel, amit össze is kapcsolnának a szigetközi kerékpárutakkal. A biztonságosabb közlekedés mellett az a turizmust is erősítené. Erre határon átnyúló közös pályázatokkal lehetne forrást találni, ha összefog a két szomszédvár – akár a mainál sokkal erősebben is.

Idén áprilisban már az andaui fúvószenekar is muzsikált a Schmidt Márton Emlékkoncerten.

Dr. Kurunczi Károly, polgármester kiemelte, a pályázatokat nyilván élénken figyelik majd, különösen a határon átnyúló kapcsolatokat célzókat. Ő akár a testvér-települési megállapodást is megcélozná a közös ügy érdekében.

Gruber Ottó a két település kapcsolatainak szorgalmazója (balra) Glázer-Kozma Edit kiállításán Mönchofban, 2012-ben.

Az együttműködés a civil szervezetek számára is fontos. Az andaui – pontosabban albrechtsfeldi, magyar gyökerű – Gruber testvérek, Paul és Ottó a jánossomorjai közélet ismert szereplői, akik sok szállal kapcsolódnak a városhoz.  Gruber Ottó elmondta, öröm számára, hogy erősödnek az amúgy is egymásra utalt két település együttműködései, amit ők már régen sürgettek. – „Én nem csak most kezdtem hangoztatni ezt a gondolatot, hanem már mindjárt a rendszerváltás után, ’89-ben. Gondoltam, itt valami hiányzik a két település között, de akkor egyvalaki megszüntette ezeket a kapcsolatokat. Most hála Istennek új vezetés, új gondolkodásmód indult el, lépésről lépésre talán most még jobban együtt tudunk működni, többet tudunk összejárni a jánossomorjai barátokkal.” Ennek egyik jó példája a három éve útjára indított Barátok a síneken kirándulássorozat, aminek keretében 20-30 jánossomorjai és andaui ismerős, barát kerekedik fel vonattal és tölt el közösen egy kirándulós napot.

Nemcsak a civilek és a gazdaság számára lehet fontos a barátság. Például a ’90-es években még jól működő iskolai cserekapcsolatok erősítésére, nyelvtanulásra is lehetőséget teremthet. A jánossomorjai városvezetést az elmúlt hetekben többször vendégül látták Andauban, a jövő heti városnapokon pedig mi fogadhatjuk régi-új barátainkat.

A két település kapcsolatát, egymásrautaltságát többek között a Távoli Szomszédok című könyv is taglalja, amit online itt olvashatunk el!

Kajtár Éva-Hauptmann Tamás

-hirdetés- -hirdetés-