Minden kisgyerek számára akad hely a jánossomorjai ovikban és a magas szakmai minőséget is biztosítja az Aranykapu Óvoda idén. Mégsem felhőtlen az évkezdés. Bár fontos lenne, nem jár logopédus a gyerekekhez, a várbalogi óvodát pedig a jövő évi bezárás fenyegeti.

Vidáman és hasznosan telnek az első napok az óvodákban, már mondókát is tanulnak a legkisebbek. A kiejtésbeli gondokat azonban szeptembertől nem javítja ki a szakember. Bár egy pedagógiai asszisztenst felvehettek, sem pszichológust, sem logopédust nem tud ez évtől biztosítani a nevelési tanácsadó szakszolgálat. Az alacsony fizetések miatt ugyanis lemondtak a tavaly e munkát végzők. Pedig nagy az igény rájuk, sok a beszédhibás kisgyermek, és az óvónők igyekezete sem tudja pótolni a szaktudást. A problémáról a testületi is tárgyalt nemrég. Bár nem az önkormányzat feladata például a logopédus finanszírozása, Jánossomorja mégis alkalmazna szakembereket a gyerekek érdekében. Ám a feladat szinte megoldhatatlan, kevés a logopédus, pszichológus.

Hivatalos változások is akadtak: Június elsejétől a három önkormányzat, Jánossomorja, Újrónafő és Várbalog közösen irányítja az óvodákat.

235 kisgyermek kezdte az ovit az öt tagóvodában, közel annyian, mint az előző években. Jánoson 21, Péteren 23, Pusztasomorján pedig 24-fős csoportokkal kezdték átlagoban az ovit, a szabályok pedig 25-főt engednek, így még jut hely azoknak is, akik decemberig töltik be harmadik életévüket. Mindenkinek jutott óvodai hely a lakóhelye szerinti intézményben. Ha máshová akart iratkozni, akkor azonban csak akkor tehette meg, ha maradt szabad hely.

 

Zárva lesz az Aranykapu, csak búsuljatok rajta

Ez jelenthet gondot Várbalogon. Jövőre 8 gyerek jár csak ide és három éven belül sincs esély a nagyobb létszámra. Az állam azonban 13 fő alatt nem ad engedélyt a csoportindításra, így a megszűnés fenyegeti a várbalogi ovit. Jelenleg a csoport nagyja Jánossomorjáról jár ide, ám mivel ott már mindenkit fel tudnak venni, onnan sem számíthatnak gyerekekre. Némethné Járdán Krisztina polgármester már most keresi a lehetőségeket a gyerekek idecsábítására. Az ide vezető utak felújítása is sokat segítene a gondon, ám erre esély sincs. A Mosonszolnok-Várbalog út idénre tervezett állami felújítása is elmarad.

A településvezető hamarosan a szülőkkel is egyeztetne. Mint mondja, a jánossomorjai és várbalogi szülők is nagyon elégedettek az ovival, nemcsak szakmailag, hanem felszereltségben, nagy udvarában és hangulatában is szerethető az intézmény. A helyiek pedig szomorúan fogadták a hírt, az üresen, csendesen álló iskolájuk után az ovi is elcsendesedhet.

 

Személyi változások

-„A nyár folyamán több személyi változás is történt intézményünkben – mondta el Schwartzné Varga Mónika intézményvezető – „A  központi óvodában  pedagógus asszisztenst vettünk fel, a somorjai óvodában 4 órás munkakörben, egy év határozott időre, gondozónőt alkalmazunk. Erdős Gyuláné óvodavezető-helyettes  kérte –nyugdíjazás miatt- közalkalmazotti jogviszonyának felmentéssel történő megszüntetését Jelenleg szabadságát  és felmentési idejét tölti. Óvodánk vezető-helyettesi munkakörének betöltésére Wyszocsánszkiné Zalán Nóra személyére tettem javaslatot a fenntartónak, aki szeptember elsejétől, engedélyezte vezető-helyettesi megbízását. Gulyás Jánosné nyár elején lemondott tagóvoda-vezetői kinevezéséről. 10 éven keresztül szervezte és irányította a péteri tagóvodát. Vezetői munkájára a pontosság, jó szervezőkészség, ötletgazdagság, segítőkészség volt jellemző. Nevéhez fűződik sok maradandó felújítási munkálat és sok gyermekprogram, mely nem engedi elfelejteni, hogy milyen magas színvonalú tevékenységet folytatott tagóvodájában. Katona Andreát bíztam meg a tagóvoda-vezetői feladatok ellátásával. A nyári felújítási munkálatokkal kezdte tagóvoda-vezetői feladatait.” Katona Andrea elmondta, nagy felelősségtudattal vette át az ovi irányítását, és fő céljának azt tartja, hogy elődje által elért szakmai színvonalat megtartsa. Fontosnak tartja azt is, hogy a szülőkkel ápolt kapcsolat minél erősebb legyen, mert a sok elfoglaltság, munka mellett ez ma gyakran szenved hátrányt.

 

 

 

HT

-hirdetés- -hirdetés-