Sok nehézség áthidalása után elkezdődött a város biztonságikamera-rendszerének kiépítése. 13 eszköz áll majd szolgálatba, lefedve Jánossomorja teljes területét. A hálózat puszta lététől is a bűnözés jelentős csökkenését remélik a város önkormányzati képviselői. Bő hatvan nap múlva már indulhat a biztonságikamera-rendszer próbaüzeme Jánossomorján, erről is tárgyalt a testület múlt szerdán.

13 eszközt állítanak fel két hónapon belül. Az eredetileg tervezettnél egyel többet szerelnek fel, úgy döntött a város, hogy a hamarosan megnyíló hulladékudvar felé is tekint majd egy figyelőeszköz. Az önkormányzat a Patent Távfelügyelet Kft-vel kötött szerződést a nyár elején. A szakértők tapasztalatai szerint már a kamerák jelenléte is 50 százalékkal csökkenti a bűnözést. Így Jánossomorja önkormányzata is az elmúlt években sokszorosára emelkedett garázdaságok, bűncselekmények jelentős visszaesését reméli a közel kilencmillió forintos beruházástól. A város ki és bevezető útjaira, a parkokba biztosan kerülnek kamerák, mondja a város alpolgármestere.: „A forgalmas csomópontokba állítjuk fel a készülékeket, és olyan helyekre, ahol már történtek rongálások”


Nemrég még az elektromos kábeleket szerelték a vasúti átjáró előtt, hamarosan a kamerák kerülnek ilyen magasságba.

A helyszíneket a rendőrséggel együttműködve jelölte ki az önkormányzat. Óvó tekintetek figyelik majd például a Tarcsai utat a kopjafánál, a templomtereket mindhárom településrészen, és a vasúti átjárón haladókat is. A könyvtár és a szentpéteri játszótér közelében is figyelőeszközt szerelnek fel. Az előkészületek már egy éve folynak. Ezalatt több, már környékünkön működő rendszer tapasztalatait is összegyűjtötte az önkormányzat.

Az alpolgármester elmondta: -„Kipróbáltuk éjszakai és nappali üzemmódban is. Megnéztük, milyen módon tud ráközelíteni arcokra, éjszakai mennyire felismerhető a rendszám, összességében mások tapasztalatait segítségül hívva próbáltunk olyan technikát kiválasztani, ami mindennek megfelel.” A tároló központi gép a rendőrőrsön lesz, baj esetén ők nézhetik meg a felvételeket.

 

HT

-hirdetés- -hirdetés-