Jánossomorjai áldozatok

Frissítve 09.10. – Hosszú vizsgálat lehet. Még nem tudjuk biztosan, mi is okozhatta a tragédiát Szombathelyen. A Vas Megyei Rendőrfőkapitányságon csak azt erősítették meg kedden, ismeretlen személlyel szemben halált okozó, foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés miatt folyik az eljárás. A szakértői jelentések bekérése folyamatban van, ám a végeredményre akár két hónapot is várni kell.

Általunk megkérdezett építőipari szakemberek úgy tudták, a szombathelyi területen vezeték fektetésére alkalmas, legalább 4-5 méter mély, de alig másfél méter széles árkot ástak, ennek megtámasztatlan oldalfala dőlhetett a két jánossomorjai munkásra. Az ilyen munkát szinte csak ketrecszerű vasmerevítős, deszkákkal kitöltött oldalú, mobil támfalakkal lehet végezni, ennek, – vagy bármilyen más támfalnak a hiánya – óriási veszélyt hordoz magában, hiszen a föld bármikor beomolhat. Nemcsak a levegőtől való elzárás veszélyes ilyenkor, hanem, hogy a leomló föld iszonyatos erővel szoríthatja a másik, ép falhoz az ott lévőket. A szakértők elmondták, a támfalas megoldás biztonságos, ezért gyakran a kivitelezési szerződésben ki is kötik a használatát, és a munkavédelemnél is kiemelt téma. Azonban nagyon időigényes a használata…

JTV – 2013.09.10.

Korábbi hírünk, 09.06.:
Két jánossomorjai férfi vesztette életét tragikus körülmények között egy szombathelyi építkezésen. A sajtóértesülések szerint déltájban, a kiásott munkagödörben állva rájuk zúdult a már kitermelt föld. A kiérkező mentők már csak a halál beálltát tudták megállapítani. Az áldozat H.A. 34 éves és Sz. L. 54 éves jánossomorjai férfi, akik információink szerint egy levéli építőipari cég alkalmazásában álltak. A szakértők bevonásával indított vizsgálat folyamatban van – tájékoztatott a rendőrség. A Vas Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Osztálya ismeretlen személlyel szemben halált okozó, foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés vétség elkövetésének gyanúja miatt büntetőeljárást indított.

A Nyugat.hu felvételei:

Fotók, videó és cikk a helyszínről a Nyugat.hu oldalon.

A Nyugat.hu felvétele – További fotók a Nyugat.hu-n

A Nyugat.hu a következőket közli az ügyben: Már levonultak a tűzoltók a baleseti helyszínről “A tűzoltók a kiérkezés után azonnal megkezdték a keresést, illetve elvégezték azokat a beavatkozásokat, amellyel saját testi épségüket is biztosították – tudtuk meg dr. Magyar Csaba tűzoltó alezredestől, a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság hivatalvezetőjétől. -„Dél körül érkezett a bejelentés, miszerint két munkást Szombathely területén egy beomló földfal maga alá temetett. Két egység – egy roham- és egy mentőgépkocsi – indult azonnal a helyszínre, de várakozniuk kellett, amíg a tűzoltók kiemelték a testeket. Sajnos már csak a halál beálltát lehetett megállapítani” – mondta el a nyugat.hu-nak dr. Lórántfy Mária, az Országos Mentőszolgálat Nyugat-dunántúli Régiójának orvosigazgatója.”

JTV

-hirdetés- -hirdetés-