„Igazából senki sem ismer… Hol ilyen vagyok, hol olyan.” A mi hengermalmunk is bámulatosan tudja változtatni az alakját. Legyen az kiállítás, gyermekfoglalkozás, koncertek, színház, mulatozás… minden program helytáll az ódon falak között, sőt, többé válik általa. A város számos lehetőséget kínáló, és utolérhetetlenül hangulatos rendezvényhelyszíne a Szórády-féle hengermalom – ezt bizonyította be a második Omlás Virágai malomfesztivál szombaton.

A nyár utolsó napján nyitott ki az Omlás Virágai malomfesztivál, ami a „második őrlés”, hiszen tavaly ősszel már egy hasonló, ám kisebb rendezvény fogadta a jánossomorjai közönséget. Akkor közel ötszázan keresték fel az újdonságot. Idén már nagyobb felhajtás fogadta a közönséget. Délután nyílt meg a második, a rendezvényhez hasonlóan Omlás Virágai címet viselő festmény- és szoborkiállítás, ami a jánossomorjai Kozma Galéria kincseiből válogatott. A képek nemcsak betöltötték a falakat, de kölcsönhatásba is léptek velük: az épületbelső is kivirágzott a képektől, és a művek is más arcukat mutatták meg az ódon, édesen álmos, rozsdás és barna raktárban. Helyi és környékbeli művészek képei kerültek a falakra, de a festmények mellett a gyerekek kézműves munkái is a malom díszei lettek erre az egy napra. A kicsik megfestethették a saját malmukat, de egy írásvetítő és némi liszt segítségével a malom falára is kivetíthették rajzaikat.

Sok kiskamasz is örömét lelte a malomban: számos helyi iskolás segített önzetlenül, kedvvel és mindent beleadva a rendezésbe – köztük voltak azok is, akik nemrég még egész más, meglehetősen drága kapcsolatot ápoltak a malommal, most azonban a rosszalkodás helyett szeretve díszítgették a termeket.

A malomfeszt a fiatalok felé mozdult idén: a helyi ifjúsági klub testvértelepülésünk, Nagyfödémes fiataljait látta vendégül, hogy a fiatal közösségekben is erősödjenek a települési kapcsolatok. Így közösen közel harmincan ismerkedtek, buliztak együtt. A csallóközi fiatalok közül többen jártak már nálunk különböző rendezvényeken, de a malomban még senki sem nézett körül. Kocsis Péter vidám, ismerkedős csapatépítése után a színház következett: födémesi barátaink jókedvű jelenetekkel is készültek a vendéglátók mulattatására – a nagy hagyományokkal bíró, és korábban nálunk is sikerrel szereplő födémesi Mákvirágok csoportot idézve.

A színház folytatódott: a bemelegítő előadás után a győri felSZÍN amatőr színházi formáció darabját nézhették meg a résztvevők a világot jelentő malomdeszkákon, közvetlenül körülvéve a zsúfolt nézősorokkal. A fiatal társulat a nemrég elhunyt világhírű drámaíró: Slawomir Mrozek Nyílt tengeren című darabját dolgozta át, Hárman – avagy meg fogsz dögleni címmel. A mű ma is aktuális problémákra hívja fel a figyelmet a fekete humor eszközeit használva. Három hajtöröttel ismerkedtünk meg, akik már több napja éheznek, így különböző módon próbálják kiválasztani, kit egyenek meg. A társadalmi szerepek paródiáját láttuk, vidám, kacagtató közjátékokkal, sűrű elidegenítő betétekkel. Mindeközben azonban súlyos szembenézésekre szólít fel a mű. A demokrácia, majd a diktatúra, és egyéb társadalmi berendezkedések kritikáját mutatja, ahogy a három fő álságosan, szerintük civilizált módon igyekszik eldönteni, ki legyen az áldozat. Végül aztán a legelemibb emberi ösztönök alapján kiválasztott „főmenü” mindenki, saját maga megkönnyebbülésére is elhiszi, hogy valami magasztosért, a közösségért, elvekért, szent célért áldozza fel magát… Miközben a többiek csak a – már nem is olyan fontos – lakomára gondolnak.

A színielőadás után a hengermalom alsó szintje kávéházi koncertteremmé, majd rock-klubbá alakult – két jánossomorjai zenekar muzsikált éjszakába nyúlóan. A RizikóFaktor saját számokkal és feldolgozásokkal lepte meg a közönséget, a The Cactuars feldolgozásaival keményített a húrokon. Kiváló estét szereztek a zenekedvelőknek, mindenkit áthatott a malom hangulata. A nap azonban nem ért véget itt, a résztvevők a malom melletti pavilonban késő éjszakába nyúlóan daloltak és szórakoztak együtt.

A kiállítást és egy koncertet kínáló tavalyi rendezvény után a szervezők egyik célja az volt, hogy olyan minőségű és mondanivalójú programokat állítsanak a deszkákra, amiket nem mindennap látni Jánossomorján – természetesen szerény keretek között. Szándékaik szerint az Omlás Virágai – ha tovább él – a minőségi rétegkultúra helyszíne lehetne a városban, elszakadva a nagyszínpadok, populáris műfajok és ügyeletes sztárvendégek halmazától. A szervezőknek már tavaly is sikerült igazolniuk a város döntését: egy ilyen épületet nem szabad elpocsékolni, nem szabad hagyni, hogy az enyészeté legyen. Kiemelték, az iskolakezdés miatt nem volt szerencsés az időpont, több szülőt, kisgyereket vártak, ám az esti programok bőven igazolták a várakozásokat – összességében több mint kétszázan látogattak a malomba. Úgy vélik, ez jelzi, hogy van igény arra, hogy helybe hozzuk a rétegprogramokat, ne kelljen érte a közeli nagyvárosokba menni. Főleg, amikor itt van a kezünkben egy minden idegen által irigyelt helyszín, a hengermalom.

A rendezvény szervezésében a RizikóFaktor zenekar, a Kozma Galéria, a Kármentő Egyesület, a Balassi Bálint Ifjúsági Klub dolgozott együtt a Balassi Bálint Művelődési Ház és Jánossomorja Város Önkormányzata támogatásával. Sok lelkes magánszemély, kiállító, a Jánossomorja Kultúrájáért Közalapítvány, a GySEV Zrt. vagy például az Idősek Klubja is segített a rendezésben. A hengermalom főépülete két éve Jánossomorja tulajdonában van. A nyár második felében az épületbe újra áramot hoztak, terepet rendeztek, a város több mint kétmillió forintot költött rá idén – annak a döntésnek a szellemében, hogy minden évben egy kisebb összeget az épületre fordítva megóvják az állagát, hosszú távon hasznos funkciót találnak a hengermalomnak.


KÉ – HT

-hirdetés- -hirdetés-