Államalapító királyunk szobrát avatták fel a pusztasomorjai Szent István parkban. A kivételes társadalmi összefogás eredményeképp létrejött műalkotást ünnepi műsorral, I. Istvánt méltató gondolatokkal leplezték le kedden délután.

 

Augusztus 20-a államalapításunk ünnepe, István temetésének és szentté avatásának évfordulója, egyben az új kenyér ünnepe. Városunkban különleges jelentőséggel is bír a dátum, a pusztasomorjai búcsún hagyományosan a templom védőszentjének, István királynak adnak hálát a hívek. Jánossomorján az idei évtől egy bronz mellszobor is őrzi a keresztény Európához csatlakozó államalapító király emlékezetét.

 

A délelőtti ünnepi szentmisén Kótai László plébános István politikán is felülemelkedő uralkodását méltatta. Elmondta, a mai embereknek is van mit tanulniuk államalapító királyunktól. A legfontosabb intelme máig érvényes, sziklára épített, szilárd alapról lehet csak építkezni és fejlődni.

 

17 órakor ünnepélyes szoboravatás várta a helyieket. Nemzeti ünnepünk délutánján sokan gyűltek össze a téren, amelyet erre az alkalomra át is alakítottak, hogy kiemelje a szobrot. Jánossomorján 36 évvel ezelőtt avattak utoljára köztéri plasztikát. Most a Jánossomorja Kultúrájáért Közalapítvány és az önkormányzat közösen állíttatta a műalkotást. A több mint egymilliós szoborra jórészt közadakozásból gyűlt össze a forrás, a lakosság az elmúlt másfél évben jótékonysági rendezvények sorával gyűjtött rá. Már a szobor igénye is közösségi, civil színtéren merült fel.

A közalapítvány hosszas pályáztatás és alapos előkészítés után döntött Berek Lajos szobrászművész alkotása mellett. A Szent Istvánt formázó szobor jellemzője például, hogy a történelmi valósághoz minél jobban ragaszkodva, a feltételezhető koronával ábrázolja a nagy uralkodót.

 

Az ünnepségen Lőrincz György alpolgármester és Lacknerné Fördős Klára, a közalapítvány elnöke is a helyi összefogás erejét emelte ki, hiszen a szobor elkészülését helyi vállalkozók, magánemberek és az önkormányzat is támogatta. Csáfordy Julianna református lelkésznő és Kótai László római katolikus esperes-plébános is felszentelte az új műemléket. Ünnepi műsort adott a Moson-Szél Egyesület Boloct Színtársulat, akik István életét mutatták be zenei és prózai darabokkal egyaránt. A Szózatot Wittmann Elekné szavalta el. Az ünnepség után az új kenyeret és a bort is megszentelték, melyet a résztvevők később meg is kóstolhattak. Az avatáson a fúvószenekar, az ifjúsági klub és a tűzoltó egyesület is közreműködött. A vendégek között sok ismerős, városunk számára fontos vendég jelent meg, így például köszönthettük Nagyfödémes delegációját és a bécsi Európa Club képviselőit is.

A pusztasomorjai búcsút idén nem a korábbi években szokásos Gödör Napokkal ünnepelte a város – nem akarván versenyezni a mosonmagyaróvári szuperprodukciókkal. Ezért inkább a régi hagyományokhoz tértek vissza a szervezők. 20-án búcsúi játékok várták a gyerekeket, a rossz idő ellenére is. 19-én pedig a Bencsik CBA udvarán búcsúi bálon ünnepelhettünk. A bál a Tititá Néptáncegyüttes dalos-énekes kocsikázásával indult. A hagyományőrzés jegyében éjjel a táncosok a pusztasomorjai csibeszedés vidám újragondolásával kedveskedtek a közönségnek.


Pusztasomorjai csirkeszedés az 50-es években – (Fettik Imréné tulajdona)

 

JTV

-hirdetés- -hirdetés-