A meleg nagyobb bajokat okozhat, mint gondoljuk! Az 1995-ös chicago-i hőhullám idején a vizsgált 58 hőgutát szenvedett beteg 33%-ánál súlyos károsodást észleltek. Az életben maradottak állapota egy évvel később sem javult. Két poszt között olvassa el, mire kell figyelni – akár a hűs szobában is!

Másodfokú hőségriadót rendeltek el hétfőig! Jánossomorján csütörtöktől újra megnyílnak a hőségkapuk mindhárom templomtéren. A szentjánosi templom nyitva tartási időben a meleg elől menekülőknek is enyhet kínál. Betérhetünk a Balassi Bálint Művelődési Házba is. A közkutak is működnek. Az orvosi rendelő 24 órában várja a meleg elől betérőket  – 17 óráig a gyógyszertár, utána pedig az ügyelet felől lehet a váróba és a mosdókhoz jutni.

 

Hétfőtől enyhült némileg az időjárás, de igazán nem hűlhettünk le. A fokozott, hosszan tartó meleg sokkal jobban megviseli a szervezetet. Most különösen fontos, hogy odafigyeljünk egymásra!

 

A megyei tiszti főorvos tanácsai az elhúzódó hőségre: 

Fontos a testhőmérséklet alacsonyan tartása, otthon is hűtött helyiség biztosítása. Fontos a fokozott folyadékpótlás, a ventilátor például fokozza a kiszáradást.

Biztosítsa a szükséges folyadékbevitelt! Fel kell hívni az idősek, gyerekek figyelmét, hogy akkor is kell inni, ha nem szomjasak! Tervezni és ellenőrizni kell a folyadékbevitelt. Lehetőleg mellőzzük a koffein, alkohol és cukor tartalmú italokat. Kerüljük a fekvő betegek túlzott melegedését, ügyeljünk  a takarókra!

Javasoljuk a gyakori zuhanyozást, vagy a vizes borogatást, 2-3 alkalommal naponta. 

Ügyeljünk az étrendre: hideg, frissítő ételeket adjunk: sok zöldséget, gyümölcsöt, tejterméket!

Ha az idős személy gyógyszert szed, ellenőrizzük, hogy az hogyan befolyásolja a  folyadékegyensúlyt!

Kísérjük figyelemmel a környezetünkben élő idős, beteg embertársainkat: nem viselkednek-e zavartan, milyen az arcszínük, fáj-e a fejük, van-e egyéb panaszuk

 

 

Magas hőmérséklet okozta megbetegedések lehetnek: bőrkiütés, fáradtság, görcs, hirtelen ájulás, kimerülés, hőguta (stroke). A legtöbb hőséggel összefüggő megbetegedés a hőszabályozó rendszer különböző súlyosságú zavarára vezethető vissza. 

A chicago-i hőhullám idején (1995) a vizsgált 58 hőgutát szenvedett beteg 33%-ánál súlyos funkcionális károsodást észleltek. Az életben maradottak állapota egy évvel később sem javult. Világszerte feltételezhető, hogy a hőguta miatti halálesetek bejelentése nem pontos, mivel a tünetei nagyon hasonlítanak a koszorúserek vagy agyi erek trombózisának tüneteihez. 

A fokozott izzadás hőségben kiszáradáshoz vezethet. Egy jó kondícióban lévő, akklimatizálódott egyén óránként 3 L folyadékot is kiizzadhat; egy kevésbé edzett ember pedig egy liter folyadékot veszít. 

Az idős emberek sokkal érzékenyebbek a melegre, a szabályozó rendszerben bekövetkező belső változások miatt és/vagy azon gyógyszerek hatására, amelyek beavatkoznak a normál homeosztázisba. Számos tanulmány bebizonyította, hogy a „négy fal” között (otthon ápolt idős emberek) nagyobb a hőség okozta megbetegedések, illetve a halálozás kockázata. Ennek egyik oka az idős emberek gyenge általános állapota, továbbá, hogy a kor előrehaladtával nagy részük krónikus betegségben szenved vagy rokkant. 

Amíg az izzadás folyamatos, addig az egyén meglehetősen jól védekezik a magas külső hőmérséklet ellen, feltéve, ha a víz és nátrium veszteség pótlódik. A rövid távú akklimatizáció során a bőr felszíne verejtékezni kezd, mely megnöveli a maximálisan kiizzadható víz mennyiségét, és csökkenti a só koncentrációt. A hosszú távon bekövetkező változások az előbbivel ellentétben stabilak és tartósan fennmaradnak. A hosszú távú alkalmazkodás eredménye során kevesebb az izzadás, alacsonyabb a sóbevitel, kevésbé növekszik a test maghőmérséklete, és kevésbé emelkedik a pulzus adott hőterhelés esetén. 

 

 

Dehidráció – kiszáradás

Nagyon fontos a megfelelő folyadék bevitel hőség idején. A dehidráció nagymértékben hozzájárul a hőterheléssel kapcsolatos megbetegedések kialakulásához különösen az idős, gyenge fizikai állapotú és krónikus betegeknél. A hosszú idő óta gondozás alatt állók esetében fennáll a veszélye az alacsonyabb 24 órás folyadék bevitelnek. Különösen nagy a kiszáradás kockázata azon gondozás alatt állók esetében, akiknél egyszerre több betegséget kezelnek. 

A krónikus dehidráció következménye tovább súlyosbodik azáltal, hogy -az idős egyént beutalják a kórházba, valamilyen akut probléma, pl. tüdőgyulladás miatt kezelik és- a korábbi dehidrációs állapotot figyelmen kívül hagyják. 

A fiatalok -sportolók- esetében fennáll a minimális hiperhidráció veszélye alacsonyabb hőterhelési szinten, fokozott folyadékbevitel esetén ami fokozott sóvesztéshez (hiponatrémiához) vezet.

 

Kondíció

A kor és a betegség jól jelzik a kondíciót, mivel a kor előre haladtával a betegségek, a mozgásképtelenség és a gyógyszerhasználat egyre gyakoribbá válik. A fizikai kondíció leromlása az idős emberek körében csökkenti az izomerőt, a munka képességet, a szervezeten belüli hőszállítást, a hidratációs szinteket, az erek reaktivitását és a kardiovaszkuláris stabilitást. Ezek a változások magasabb kockázatnak teszik ki az idős embereket, megnövelve a morbiditást és a mortalitást.

Túlsúly

A túlsúly is összefüggésbe hozható az alacsony edzettségi szinttel. A zsírszövetek vezetőképessége alacsonyabb, mint más szöveteké. A bőr alatti szövet ezért egy szigetelő réteg a konduktív hőáram szempontjából. Egy túlsúlyos ember testtömeg kilogrammonként kevesebb hőt termel, ezáltal a maghőmérséklete megemelkedik. Ahhoz, hogy a hő szétáramoljon a szervezetben, a túlsúlyos emberek esetében nagyobb mennyiségű vérnek kell átáramolnia a bőr alatti véredényekben, és ezért a kövér ember hőterhelés esetén nagyobb kardiovaszkuláris kockázatnak van kitéve. Emiatt a kövér emberek érzékenyebbek, nehezebben védekeznek a hőterhelés ellen, esetükben nagyobb a sérülések és a stroke kockázata.

 

 

JTV

-hirdetés- -hirdetés-