Svéd–magyar kiállítás nyílt múlt hét csütörtökön a Kozma Galériában. Mintha csak jól is mert gyermekkori mesekönyvünk, a Tesz-vesz város ihlette volna az alkotókat: Orsi Mild és Hoffka Helga közös kiállításán a színek és az emberi testű állatok állnak a festmények középpontjában, megfogva ezzel még a festészethez nem értőket is. Kicsiknek és nagyoknak egyaránt kedvez képeivel a két művész. Nem zsúfolt, nem kavalkádszerű és nem agyonbonyolított, mégis színes és vidám alkotások kerültek a falakra, melyek mindenkit megállítanak egy perce a maguk egyszerűségével. A két alkotó nemrég ismerkedett meg egymással, ám forma- és színvilágukban olyannyira sok a közös, hogy egyértelmű volt, együtt lépnek a közönség elé.


Zarándoklás a cédrusokhoz – Csontváry nyomában…

“Tudod, aki az állatokat és a házakat festi” – mondják a kiállítás két alkotójáról, külön külön. Nem véletlen, hogy összekeverhetőek. A jánossomorjához gyermekkora óta kötődő Orsi Mild 10 éve költözött Svédországba, ahol tanárként dolgozik. Édesapjának, a helyben élő Móczi Sándornak is nyílt már önálló kiállítása a galériában, ezért is nagy megtiszteltetés neki, hogy saját képeit is megmutathatja a városiaknak. Magát nem nevezi művésznek, képei azonban helyette is beszélnek. A tárlatot megnyitó Szilágyi Dániel néprajzkutató-muzeológus a megnyitón megjegyezte: Az erős kontúrok és többszörösen kevert színek jellemzik leginkább festményeit, melyeken szinte mindig állatok a főszereplők. Elmondása szerint az állatokra az emberek mindig nagyon kedvesen gondolnak ezért is választotta ezt a témát. Szilágyi Dániel elmondta, hogy Orsi képei mindig egy hangulatot tükröznek, de olyan festményei is vannak, melyek akár egy egész állatmesét is megjelenítenek.

 

Hasonló színválasztások…
A “házak festője” Hoffka Helga általános iskolás kora óta rajzol, életét folyamatos tapasztalatszerzésként jellemzi. Kevésbé harsány képein gyakran több árnyalatot használ, mint Orsi de azok mégsem olyan színesek – mondta méltatásában Szilágyi Dániel. Inkább pasztelles színárnyalatokkal tükröz hangulatokat. Legtöbb most kiállított munkáján a házakat és azoknak különböző kompozícióit jeleníti meg. A helyi festőszakkor lelkes tagja nemrég fedezte fel magának a tömbházak, ablakok érdekes formavilágát. A két alkotó hasonlóságát mi sem mutatja jobban, hogy Orsi is mutat be Helgáéhoz teljesen hasonló tömbházas képeket a tárlaton.

 

A megnyitón a RizikóFaktor együttes az alkotók ugyanúgy a tömbházak és az emberek világáról szóló dalokat hozott, ám pont a másik oldalról, nem a vidám, hanem a szomorú oldallal kontrasztot állítani az ugyanarról a témáról szól irodalmi-zene és képzőművészeti alkotásokkal.


A festményeket augusztus 20-ig, a galéria nyitvatartási idejében lehet megtekinteni.

 

 

-hirdetés- -hirdetés-