A háromnapos Jánossomorjai Kulturális és Gasztronómiai Fesztivál újra a szentpéteri templomtérre települt. A muzsika és az ételek mellett a rendezvény a helyi németség egyik fontos éves összejövetelét is jelenti.

Az SFS Intec nevében a cég igazgatója, Pénzes László nyitotta meg a rendezvényt, majd a Tititá Néptánccsoport és a Jánossomorjai Fúvós Egyesület Sopron környéki német táncokkal nyitotta meg az idei JÁKUGA Fesztivál programjait. Szombaton a német családi napon már hetedszer köszöntötték a résztvevő helyi és környékbeli családokat. A színpadon Mözsről, Soroksárról és Ajkarendekről érkezett kórusok is bemutatkoztak. A fellépők elmondták, szívesen járnak ilyen rendezvényekre, ahol megmutathatják a magyarországi német zenei és tánckultúrát. A szervezők a fiatalokat is szeretnék megszólítani a háromnapos fesztivállal. Wally János, a Német Nemzetiségi Önkormányzat elnöke elmondta, hogy aki egy német családba születik, annak a vérében van a sramli szeretete, de szeretnék, hogy ha a fesztiválra kiérkezők is kicsit a szívükbe zárnák ezt a kultúrát. Nem véletlen, hogy a rendezvény is a helyi német családi napból nőtte ki magát. Az idei évben a szervezők a legkisebbeknek egy rajzpályázatot is hirdettek. Itt mindenki lerajzolhatta, hogy ő hogyan is látja a JÁKUGA fesztivált.

 

A háromnapos fesztivál idén a mosonszentpéteri templomtérre települt. Wennesz József, a Jánossomorjai Fúvós Egyesület elnöke a JTV-nek elmondta, hogy szerették volna, ha ez a városrész is részesül olyan programokban, mint a másik kettő. Ezért döntöttek úgy, hogy visszatérnek a mosonszentpéteri városrészre. A régi-új helyszín a résztvevőknek is jobban tetszett. Szombaton este a Beat Bulls együttes 50-es 60-as évekbeli slágerekkel csalogatott ki jópár szórakozni vágyót.

 

Vasárnap fúvószene, majorette, operett és könnyűzenei dallamok várták a résztvevőket.  A Két szoknya, egy nadrág formáció a gyerekeket is megmozgatta műsorával, de az operett slágerekkel is készültek. A jánossomorjai Boloct Színtársulat eddigi darabjaiból válogatott dalokkal állt színpadra. A rendezvény legfontosabb eseménye a majorette csoportok és a fúvószenekarok felvonulása volt. Felvonultak a mosonmagyaróvári és a nyúli majorettek, de régi ismerősként köszönthettük a pázmándfalui lányokat is. Az alakulatok után színpadra lépett az mosonszentmiklósi és a jánossomorjai fúvószenekar is. A háromnapos fesztivált Kéri György skótdudás játéka zárta.

A hetedik JÁKUGA fesztivált több helyi cég és az önkormányzat is támogatta.

 

-hirdetés- -hirdetés-