Törökökkel mérkőztek meg a végvári vitézek az elrabolt hölgyekért – a művelődési ház udvarán. Két gyerektábor közös, mókás próbatételekkel zárta a hetet pénteken.

Mátyás Fekete Serege és a hódító törökök csaptak össze pénteken délután a művelődési ház udvarán, hogy a török fogva tartóktól visszaszerezzék az elrabolt hölgyeket.  A gyerekek különböző ügyességi feladatokban, például csillagdobásban és botbirkózásban is összemérhették erejüket. Végül aztán a két fél között béke köttetett, így mindenki visszatérhetett saját táborába. Két gyermektábor rendhagyó zárása volt ez a program.

A Kozma Galériában egy héten át Mátyás király reneszánsz udvaráról tanult együtt 28 gyerek. A kármentő egyesület minden évben más-más történelmi kort idéz meg.  Az első táborban 6 évvel ezelőtt az egyiptomi kultúrával ismerkedhettek meg a gyerekek, majd sorba az összes történelmi korba elkalauzolták őket a tábor szervezői. Most a reneszánsz kort és Mátyás király udvarát idézték fel a gyerekek. A lányok korabeli ruhákat és ékszereket készítettek. A fiúk pedig a fegyverforgatás művészetét tanulhatták meg.  De egy rögtönzött történelem óra során a lovagokról is többet megtudhattak.

A művelődési házban is nosztalgiáztak, de nem mentek ilyen messze az időben. A harmadik retró tábor résztvevői már az első nap megismerkedhettek az úttörők és a kisdobosok világával, szabályaikkal. A gyerekek a hét során barkácsoltak, kalandparkban jártak és egy traktoros kiránduláson is részt vehettek. Lacknerné Fördős Klára a tábor szervezője  a JTV-nek elmondta, hogy próbálta olyan dolgokra is megtanítani a gyerekeket, ami az idősebbeknek természetes lehet, de a fiatalabb generáció tagjainak nem egyértelmű.

Az elkövetkező hetekben néptánc, kézműves és mesetábor is várja a vakációzó lurkókat.

 

Kajtár Éva

-hirdetés- -hirdetés-