Túlmelegedett évzárók

A hőség a diákokat is próbára tette a tanév utolsó napján: nagy melegben zárták az évet a helyi iskolákban. Dicséretet érdemlő tanulók bőven akadtak, ám kevesebb jutalomra tellett idén. Nemcsak az utolsó nap volt nehéz, megszorításokkal, bizonytalanságokkal teli félév van az iskolavezetés mögött. Két pedagógus megvált a katedrától.

Egyhangú igennel szavazták meg a szünidőt a diákok a héten mindkét iskolában. A meleg miatt rövidített tanévzárókat tartottak, de a hőség még egy utolsó próbára tette a gyerekeket a szünet előtt. A csütörtöki, délután ötkor tartott szentjánosi évzárón voltak, akik rosszul lettek, nem egy szülő pedig vizes palackkal járta a sorokat. Az iskolavezetés igyekezett minél szűkebbre szabni a szabadtéri műsort, ezért a jutalmak, elismerések javát az osztálytermekbe szorították. Ám a szülőkkel is zsúfolt termekben sem volt sokkal enyhébb a helyzet. Szentpéteren szerdán az aulában rendezték az évzárót, de a meleg miatt itt is rövid műsorral készültek.

 

A Klafszky Tagiskola évzárója

 

Az elsősök várták legjobban az év végét, és életük első bizonyítványát. Böngészhették a jegyeket, örülhettek a dicséreteknek, tanácsoknak. Sokan gyakorolni valót is szabtak maguknak a nyári szórakozás mellé.

 

 

 

 

Mindkét iskolában megköszönték a szülők segítségét, a gyerekeknek pedig a versenyeken elért sikereket. Csak a tapsból jutott bőven: Korábban, önkormányzati támogatásból 100 ezer forint költhetett jutalomkönyvekre az iskola. Most alig több mint húszezret. Ennek oka pedig, hogy az iskola januártól állami irányítás alá került. A szervezeti változások még nem értek véget, továbbra is sok a bizonytalanság a rendszerben. A megszorítások azonban már látszanak, ennek egyik – nem túl ösztönző – példája a jutalmazásokra fordítható kisebb összeg. Az önkormányzati fenntartással Jánossomorja jól járt, mert az önkormányzat nagy erővel támogatta az intézményeket. Most látja mindenki, hogy ez mennyit is jelentett – emelte ki Bella Zsolt igazgató.

 

 

 


A központi iskola évzárója

Ennél fájóbb csökkentést is kénytelen volt lenyelni az iskola. Már tavaly kiderült, hiába tanítanak több évtizede, több tanárnak nincs meg az új szabályoknak megfelelő képesítése. Aki saját költségen iskolába iratkozott, mentességet kapott, ám ketten ezt nem tették meg. Nagy Anita és Dulitz Éva tanárnőknek 23 és 19 év tanítás után szeptembertől menniük kell. A diákok könnyes szemekkel és tapssal köszönték meg a munkájukat Szentpéteren, a ballagási ünnepségen.

 

 

Lehet, hogy mást nem is kapnak, az állam szerint nem jár nekik végkielégítés. Hiába feleltek meg húsz évig, az új szabályt veszik figyelembe. Bella Zsolt elmondta: – „Azért küzdünk, hogy némi végkielégítést kapjanak, holott a törvény azt mondja ki, hogy ha nem megfelelő a képzettsége a követelményeknek, akkor nem jár. De minden erőt megmozgatunk.”  Az iskola azzal is érvelne: húsz évig megfelelt képzettségük a munkához, és csak az új szabály szerint nem. A kolléganők kiváló munkát végeztek, szakmaiságukhoz kétség sem fér, amit a gyerekek szeretete is igazol, ezért nem szakmai, hanem szervezeti-bürokratikus döntés született, érzékeltette stábunkkal az igazgató.

A létszám is csökken. Az elbocsátott tanárok helyét nem pótolhatja az iskola, szeptembertől a két elbocsájtott dolgozó óráit szétosztják a tanár között. Jövőre – az új szabályok szerint – a pedagógusok 32 órát tartózkodnak a munkahelyen, bármire beoszthatók, így könnyen szét lehet osztani az óraszámokat – mondta Bella Zsolt.

 

 

A tanév szeptember másodikán kezdődik majd.  – „Reményeink szerint a következő tanévet úgy tudjuk elkezdeni, hogy semmilyen változást senki sem fog érzékelni.” Ám nem számít könnyebb évre az igazgató jövőre sem.

 

 

Hauptmann Tamás

-hirdetés- -hirdetés-